21 dolog, amit mindenképp tudnod kell
a Red Dead Online-ról

A CsakPS.hu csapata elkészített egy átfogó, általános útmutatót a Red Dead Redemption 2 Online világához! Ez azonban még csak a kezdet, hamarosan részletesebben is kivesézzük a játék különböző aspektusait. Ha minél hamarabb szeretnél értesülni az újdonságokról, csatlakozz hozzánk a ‘Red Dead Online Hungary‘ Facebook csoportba!

1. Az elején elkészített karaktered nem változtathatod meg később!
Változtathatsz a haján, arcszőrzetén, ruháján, de ha valami otromba karaktert csináltál az elején, akkor azzal kell menned örökké. Vagy új karaktert csinálsz. Bár a GTA Online tartalmazott olyan funkciót, amely lehetővé tette a változtatást, ez –legalábbis egyelőre- a Red Dead Online-ban nincs meg.

2. Mielőbb szerezd meg az ingyenes cuccokat
High Roller Revolver – Bármelyik orgazda [FENCE] meglátogatása során válasszuk a vásárlást [BUY] és ott rövid tallózás után megtaláljuk a High Roller Revolver-t 0$-os áron.
Grizzlies Outfit – A bal iránygomb nyomva tartásával vegyük elő a katalógust, és az [OUTFITS] kategóriában szintén 0$ ellenében megvásárolhatjuk.
Red Chestnut Arabian horse – Az ingyen Arab telivérhez bármelyik istállót meglátogatva a megvásárolható lovak között megtaláljuk a [SUPERIOR] kategóriában 0$-os áron.

3. Használd a vetődést a tűzharcokban
A Red Dead Online-ban nagyon könnyen meg lehet halni. Ha javítani akarsz a túlélési esélyeiden, akkor (főleg eleinte) érdemes elsajátítani a vetődés mesterségét. Mindössze célzás [L2] közben meg kell nyomnunk a [négyzet] gombot és emberünk elvetődik, majd rövid fetrengést követően újra talpra áll. Ezzel könnyen értékes időt nyerhetünk, ráadásul már csak azért is érdemes ráérezni a ritmusára, mert mások is gyakran fognak ezzel próbálkozni ellenünk.

4. Free Roam Event = gyors pénz és xp
Ezekről egy lila színnel ellátott meghívó értesít minket és időarányosan egész jó hozama van. Nem mellesleg sokszor nagyon szórakoztatóak és még akkor is szépen jutalmaz, ha csak a tabella végén sikerült végezni.

5. A közeli ellenfeleket le kell dönteni a lábukról
Aki épp csak a sarkon túl van, vagy egy közeli fedezék mögött bujkál, azt könnyen meglephetjük. Egyszerűen rá kell rohannunk és leterítenünk őt, onnan pedig nagyon ritkán lehet élve kijutni. A művelet végrehajtásához fussunk az ellenfelünk felé és mikor elérjük, nyomjuk meg a [O] gombot. Akár többször is megnyomhatjuk, hiszen ezt követően egy olyan minijáték következik, ahol aki gyorsabban nyomkodja a [O] gombot, az fog érvényesülni (áldozat meghal vagy kitör a fogásból), viszont támadóként így is ha újra a [O] gombot nyomjuk meg és -netán valami fegyver is van nálunk- akkor újra mi támadunk és simán mellettünk vannak az esélyek ezúttal is.

6. PvP-ben ne hanyagold el a felvehető fegyvereket
A Showdown series megmérettetései során, a pályán időről-időre felbukkanó fegyverekkel meglehet az a kis extra, ami kell egy jó szériához. Persze amint meghalunk, elveszítjük, de ez így van jól. Mindenesetre érdemes nyitva tartani a szemünket.

7. Nem szégyen használni a Parley-t
Amikor egy játékos Free Roam során legyilkol minket, -újabban- már az első eset után lehetőségünk van 10 percre tűzszünetet -Parley- elrendelni (háromszög), így az adott játékos nem tud minket sebezni, ahogy mi sem őt. Amikor nem akarunk belemenni felesleges párharcokba, érdemes lehet inkább ezt a módját választani a békességért. Azonban vigyázzunk, amint elindítunk egy Stranger küldetést, azonnal újra sebezhetővé válunk.

8. Figyeljük a Rank Unlock-okat
Ahogy haladunk a játékban, a szintlépések legtöbbször különféle fegyvereket, tárgyakat, ruhákat, lovakat, kártyákat, lőszer típusokat és sok mást oldanak fel. Mindig nézzük meg, hogy mi várható a következő szintek során, hogy fel legyünk készülve anyagilag és persze a motiváló ereje sem elhanyagolandó.

9. Lépjünk be egy Posse-ba, vagy hozzunk létre egyet
A Rockstar vadnyugati Crew-ja a Posse. Ennek két formája elérhető a Red Dead Online-ban: a maximum 4 fős ”Temporary Posse”, azaz ideiglenes Posse, ami automatikusan megszűnik, amint az alapítója kilép. Ingyen bármikor indíthatunk ideiglenes Posse-t. A 7 fős ”Persistent Posse”, vagyis állandó Posse viszont később egy gombnyomással újra aktiválható. A tagok külön meghívás nélkül is újra be tudnak lépni, ha a posse leader jelen van. Sőt, a főmenü Online fülén még fel is kínálja a játék az újra csatlakozást, ha a banda épp aktív. Ennek 200$ az ára, amit csak az alapításkor kell kifizetni, az újra alapítás [REFORM POSSE] ingyenes. A Posse lehet privát [PRIVATE] vagy nyilvános [PUBLIC]. Privát esetében nekünk kell meghívást [INVITE] küldenünk a meghívni kívánt játékosoknak, nyitott Posse-ba pedig bárki beléphet. De akár mi is rögtön csatlakozhatunk egy véletlen szerű nyitott Posse-ba a főmenüből [POSSE UP]. Ez utóbbit leszámítva minden ilyen jellegű lehetőség a Multiplayer Menu (bal iránygomb) előhívásakor a ”Posse” menüpontból elérhető.

10. A táborban tegyük ki a fehér zászlót
Ahhoz, hogy a táborunk megfelelő nyugalmat biztosítson, meg kell oldanunk, hogy itt ne tudjanak minket sebezni más játékosok. Ennek nagyon egyszerű módja van: a balra iránygomb egyszeri megnyomásával előhívjuk a Multiplayer Menu-t és a [CAMP] szekcióban a beállítást elvégezzük, vagy a táborban a zászló mellett állva is megtehetjük. Érdemes észben tartani, hogy az átállítások mindig 30 másodpercet vesznek igénybe. Természetesen, ha nekünk örökre megfelel a felvont fehér zászló, akkor ezt csak egyszer kell elvégeznünk.

11. Tarts külön lovat a különböző tevékenységekhez
Célszerű lehet a versenyekre tartani egy gyors lovat, míg a küldetésekre egy erősebb, több HP-val rendelkező paripa alkalmasabb lehet. A Multplayer Menu-ben (balra iránygomb) található [STABLES] szekcióban be is állíthatjuk, hogy melyik módban melyik lovat szeretnénk használni, így az átváltásokkal sem kell később bajlódnunk. Persze ehhez extra helyet is vásárolnunk kell majd az istállóban.

12. Figyeljünk az Award-okra
A Red Dead Online-ban az egyszemélyes módból átvett Challenge-ek szerepét töltik be az Award-ok. Ezeket érdemes figyelnünk, mivel a különböző mérföldkövek elérésekor jelentős mennyiségű XP-t kapunk, ráadásul sok Award-ot teljesítés után vissza lehet állítani nullára, amiért rögtön kapunk 0.2 aranyat és némi XP-t és újraindul a kihívás, újra kapunk XP-t minden szintért és a végén ismét újraindíthatjuk.

13. A vadászat és gyűjtögetés könnyű, biztos jövedelmet hoz
A Red Dead Online világában a pénz hiánya eleinte nagyon nyomasztó tud lenni. A vadászat azonban a kezdő játékosok számára is sok hasznot termelhet, de csak akkor, ha okosan csináljuk. Először is szükség lesz megfelelő fegyverekre. A Bolt Action Rifle + Varmint Rifle kombináció nagyon közkedvelt és nagyjából le is fedi a gyakran előforduló és értékes állatok skáláját, 7-es és 8-as szinttől elérhetőek. Ez után keressünk egy ígéretes vadászterületet, de lehetőleg egy hentes [BUTCHER] közelében, ha nem akarunk túl sokat utazni a drága holmival. Vadászat közben használjuk az Eagle Eye képességet [L3+R3], így könnyebben látni fogjuk az állatokat és azok nyomait. A lelőtt, megnyúzott állatokat és bundáit felpakolhatjuk lovunkra és ha már úgyis leszálltunk és épp a lábunk előtt hever valamilyen hasznos növény, akkor ne szalasszuk el annak begyűjtését sem, mert sütéshez (Oregano, Thyme, Mint), gyógyitalok készítéséhez (Ginseng, Yarrow, Indian Tobacco stb.) vagy akár magában fogyasztva vagy lovunknak adva (Wild Carrot) is visszatölti a Core-okat. Mellesleg el is lehet adni őket a doktornál.

14. Ügyeljünk a Core-okra
Az egyszemélyes módhoz hasonlóan, itt is ügyelnünk kell arra, hogy emberünk (és paripánk) időnként pihenjen és táplálkozzon. Négylábú társunk könnyen lekenyerezhető némi répával, amit lépten-nyomon találhatunk az út mellett, vagy megrendelhetjük a katalógusból. Emberünk táplálása már kissé bonyolultabb, itt a kokainos rágótól kezdve, Whisky-n keresztül konzerveket, vagy saját magunk által szerzett alapanyagokból sütött húst is bevihetünk. A lényeg, hogy a kis körökben található első két ikon (szív, villám ikon) mindig elfogadható szinten álljon. De ha a táborunkban található tűz mellett pihenünk, akkor is töltődünk, minél fejlettebb a táborunk szállása, annál gyorsabban. A táplálkozási szokásainknak megfelelően karakterünk elhízhat, vagy lesoványodhat, ami kihatással van az életerejére [HEALTH] és az állóképességére is [STAMINA].

15. Vásároljunk a katalógusból
Az innen megrendelt fogyóeszközöket felvehetjük bármelyik postán, vagy a táborban található ládából [LOCKBOX]. Lőszerből nyugodtan vehetünk többet is annál, mint amennyi elfér. Mindig csak annyit fogunk kivenni belőle, amennyit tudunk, a többi ott fog várni minket.

16. Döntsük el, hogy jó vagy rossz fiúk akarunk lenni
A különböző végletek különböző lehetőségeket tesznek elérhetővé, ami elsősorban a Stranger küldetésekben nyilvánul meg, de a sztori küldetésekből is 2-2 csak nagyon alacsony vagy nagyon magas honor szint mellett elérhető. Aranyért cserébe viszont Old Man Jones bármikor átrepít minket a skála másik végére.

17. Használd és fejleszd a Képesség Kártyákat [ABILITY CARD]
Ahogy egyre magasabb szintre érünk, egyre nagyobb választék nyílik meg a képesség kártyák terén és egy igazán felkészült játékosnál mindig jó lapok vannak. A különböző tevékenységekhez (Showdown, vadászat stb.) különböző kártyák a leghatásosabbak. Ne felejtsük el, hogy a kártyák három kategóriába vannak szétosztva és a kategóriákat az [R1/L1] gombbal tudjuk váltani a kártyaválasztó felületen. Mikor egy kártya az aktív kártyák között van és mi XP-t kapunk, a kártya is fejlődik. 15.000 XP elérése után a kártyánkat tovább tudjuk fejleszteni erőteljesebb hatásúra, viszont ez komoly összegekbe kerül, így érdemes előre tervezni.

18. Érdemes a lovunkra biztosítást kötni
Bár véglegesen nem tudjuk elveszíteni a lovunkat, biztosítás nélkül fizetnünk kell abban az esetben, ha valami baleset folytán minden HP-ja elfogy. Míg biztosított ló esetében mindig visszatöltődik előbb-utóbb, legrosszabb esetben néhány percig nélkülöznünk kell a társaságát.

19. Free Roam-ban figyeld a füstoszlopokat
A Red Dead Online világa nyüzsög a banditáktól, akik lehet, hogy épp a frissen megszerzett zsákmány felett ünnepelnek. Ezeket a térképről is láthatjuk bizonyos távolságból –egy piros ikon jelzi- de egy másik árulkodó jele a ”Hideout”-oknak a sötét füstoszlop, ami már szinte mérföldekről látszik. Ezeket a helyeket akár egyedül is könnyen kipucolhatjuk, cserébe pedig sok-sok élelmet, ékszert, lőszert (akár olyat is, ami a mi szintünkön még nem megvásárolható!) sőt, ritka esetben kincses térképet is találhatunk valamelyik áldozatunknál! Az akció végén a banda vezérének sorsáról dönthetünk (ha még életben van), de ez lényegében csak a Honor (tisztesség) szintet befolyásolja, ám ritka esetben akár a vezérnél is lehet a térkép. A Hideout-ot érdemes alaposan átkutatni az Eagle Eye képesség segítségével (L3+R3), így könnyebben észrevesszük az értékes holmikat.

20. Használd a gyors utazást [FAST TRAVEL] Akár csak az egyszemélyes módban, az Online-ban is lehet –és érdemes- használni a gyorsutazást a hatalmas térképnek köszönhetően. Ehhez a 15 gyorsutazó pont egyikéhez el kell látogatnunk és a [háromszög] megnyomásával előjön a gyorsutazó menü. Itt pedig a távolságtól függően kerül kiszámításra a viteldíj, közel 2-8$ közötti összeggel kell számolni. Azonban ingyen is megtehetjük ezt, az [OPTIONS] gomb után a menüben kiválasztjuk az [ONLINE] opciót és kiválasztjuk az úticélunknak megfelelő vidéket. Persze ez egyáltalán nem pontos helyre tesz majd, ráadásul egy másik session-be, megint tölt stb., de legalább ingyen van.

21. Ne feledkezz meg az ajándék kincsestérképekről
Minden ötödik szint elérését követően kapunk egy levelet, amelyet bármelyik postán vagy a táborban felvehetünk, benne pedig egy kincsestérkép lapul. A térképet az eszköztárunkból [INVENTORY] érhetjük el (jobbra iránygomb hosszan) a [DOCUMENTS] kategóriában. A térkép használata után a térképünkön bejelölésre kerül a kincs helye. A helyszínre érve az Eagle Eye [L3+R3] mód segítségével keressük meg a ládát, ami általában 50 és 200$ közötti összeget, 0.2-0.8 aranyat és valamilyen hasznos italt vagy hasonló tárgyat rejt.