Avagy hogyan éljük túl Verdansk-ot

A Call of Duty ingyenesen játszható Battle Royale módja óriási népszerűségnek örvend. A jól ismert játékmód rengeteg újítással van megspékelve, amiknek átható ismerete elengedhetetlen a sikerhez. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A Warzone a Call of Duty: Modern Warfare egyik játékmódja. Az ingyenes Warzone módhoz nincs szükség sem az alapjátékra, sem PS Plus-ra. PS4 mellett Xbox One-ra és PC-re is elérhető, ráadásul a három tábor a Cross-Play segítségével nincs különválasztva (Xbox One-nál viszont kell Live Gold). A Cross-Play-t ki tudjuk kapcsolni: főmenüben [OPTIONS] gomb, majd ”ACCOUNT” fül és a legfelső lehetőséggel engedélyezhetjük (ENABLED) vagy letilthatjuk (DISABLED). Utóbbi esetben kissé tovább tart majd a párosítás.
Ha barátainkkal karöltve szeretnénk harcba indulni, akkor a főmenüben a [háromszög] gombbal hívhatjuk elő a közösségi felületet. Itt maximum 3 fős partikba tudunk rendeződni, aminek első tagja a ”Leader”, azaz a vezér. Ő tudja indítani a játékkeresést, de ami fontos: ha szeretnénk együtt maradni egy meccs után, akkor a Leader-nek -és csak neki- kell a végén kilépnie, és kiléptetnie a többieket (mindkét kérdésre ”YES”).
Ha PC-s vagy Xbox-os haverokkal szeretnénk együtt játszani, előtte fel kell vennünk őt barátnak, hiszen alapból csak a PS-es barátainkat látja a játék. Ehhez csak a cimbora Activision ID-jére lesz szükségünk és a játékon belül felvennünk barátnak. Természetesen a PS-es Party-ba nem fogjuk tudni behívni, így ha szeretnénk közben társalogni, akkor a játékon belüli voice chat-re kell átállnunk, ami érezhetően szerényebb minőségű, de megfelel. A Hangbeállításokban érdemes azért kicsit finomhangolni, mert alapbeállításon tényleg ugyanannyira halljuk egymást, mintha tényleg egy nyitott helikopterben próbálnánk ezt megtenni.

Battle Royale mód

A klasszikus mód. 150 játékos vág neki a küzdelemnek 3 fős csapatokba rendeződve. Mindenki egy pisztolyt kap kezdésnek, a pálya azonban tele van jobbnál-jobb fegyverekkel, robbanóanyagokkal, taktikai felszerelésekkel, járművekkel, pénzzel stb. Kezdéskor egy repülőből tetszőleges pillanatban ugrunk, kinézünk egy jó helyet, landolunk és igyekszünk magunkat minél hamarabb ütőképessé tenni. A pályát azonban mérgező gázfelhő veszi körül, ami másodpercek alatt végez bárkivel és ez a felhő folyamatosan szűkíti a pályát. A cél: túlélni az összes többi csapatot.

Gyilkolj az előszobában

A meccsek előtt kb. 1 perc erejéig bekerülünk egy szűk pályarészbe, ahol a többi játékossal tét nélküli vérfürdővel melegíthetünk be, egy véletlenszerű fegyverleosztással. Itt még semmiképpen se idegesítsük fel magunkat, inkább próbáljunk minél több ellenféllel végezni, hiszen az itt kapott XP fejleszti a fegyvereinket. Ha ügyesek vagyunk, ez egy nagyon termékeny perc lehet és pár szintet ezzel is össze tudunk hozni.

Hogy működik a Gulag?

Battle Royale módban, amikor az adott meccsen először meghalunk, kapunk egy lehetőséget a visszatérésre. Egy börtönben kell valamelyik hasonló sorsú ellenfelünket 1v1 küzdelemben legyőznünk. Ehhez kapunk egy véletlenszerű lőfegyvert (pisztoly, sörétes általában), illetve egy taktikai eszközt (villanó gránát) és egy halálos eszközt, ami gránát vagy molotov koktél. Az eszközöket nem tudjuk egyből használni, csak néhány másodperc múlva, erre figyeljünk! Ha társainkkal egyszerre kerültünk be a Gulag-ba, akkor ők is láthatják a párbajt, és tudnak nekünk segíteni, vagy kövekkel dobálni az ellenfelet. Ha nem jutunk hamar dűlőre a párharcban, akkor a harctér közepén megjelenő zászló befoglalása is győzelmet ér! A nyertes jutalma, hogy visszatérhet a harctérre, a vesztes pedig már csak abban reménykedhet, hogy társai visszavásárolják őt az egyik ”BUY STATION”-nél. Akár kijutunk, akár nem, a Gulag csak egyszeri lehetőség meccsenként.

Ha van pénz, van minden

A játék során nem csak fegyverekre és lőszerre lesz szükségünk. Ha elég pénzünk van, a pálya számos pontján vehetünk belőle felszerelést, páncélt vagy ”kill streak”-eket, amivel óriási előnyökre tehetünk szert. A legnépszerűbb lehetőség azonban az elhullott csapattárs visszaszerzése 4500$ ellenében. Egy teljesen reménytelen helyzetből is vissza tudunk jönni, ha sok pénzt halmoztunk fel, sőt, mivel egy része még halálunk után is megmarad, az is előfordulhat, hogy az utolsó élő társunk, aki most szabadult a börtönből a meccs végén, odaugrik egy BUY STATION-höz és azonnal visszaveszi mindkét társát!
Pénzt lehet szerezni loot-okból vagy CONTRACT-okból (megbízásokból). Utóbbi talán érdekesebb és megbízhatóbb mód, nem mellesleg rengeteg kihívás kapcsolódik hozzájuk, adnak XP-t és korrekt  zsákmányt is. Továbbá nem szabad elfelejteni, hogy a börtönből kiszabadulva a pénzünk egy része megmarad, ami elég jó löket lehet egy gyors újrakezdéshez.
Plunder játékmódban természetesen még fontosabb a pénz, hiszen itt nem szűkül a pálya és bármennyiszer vissza tudunk jönni, viszont az nyer, akinek először gyűlik össze 1 millió $.

A jó csapatjáték aranyat ér

A három fős csapatokat célszerű a barátaink köréből összeválogatni, hogy olajozottabban működjön az összjáték. Ha erre nincs lehetőség, a játék ”PING” rendszerének segítségével könnyedén felhívhatjuk társaink figyelmét a legkülönbözőbb dolgokra. Páncél? Fegyver? Küldetés? Netán ellenség, vagy jármű? A FEL iránygombot (D-Pad) megnyomva tehetünk egy jelölőt, csapatunk pedig rögtön vizuális- és hangfigyelmeztetést kap az adott dologról, valamint kap egy színjelzést, amiből láthatjuk, hogy melyik társunk helyezte el a jelölőt. Természetesen, ha barátokkal együtt játszunk is célszerű minél többet használni ezt a funkciót.
Társaink képesek minket félholt (Downed) állapotból visszahozni egy ideig, persze csak ha az ellenfél nem tunkol szét minket közben. Amíg földön vagyunk, kizárólag kúszni és jelölőt tenni tudunk, ezek viszont rendkívül hasznosak bizonyos helyzetekben. Ha vissza tudunk időben kúszni egy biztonságos helyre, ahol társunk zavartalanul el tudja végezni a gyógyítás néhány másodperces műveletét, akkor még semmi sincs veszve. Viszont ezt mások is csinálják, tehát igyekezzünk ellenfeleinket teljesen harcképtelenné tenni, vagy akár csalinak használni.
Megszerzett holmijaink egy részét (még fel nem rakott páncél, pénz, lőszer) ki tudjuk dobni társainknak. Ehhez a [LE] iránygombot kell nyomva tartanunk, a jobb oldali analóggal tudunk jobbra-balra mozogni a kurzorral és a [NÉGYZET], illetve a [HÁROMSZÖG] gombokkal tudunk egy adagot, vagy mindent kidobni belőle.

Mik ezek a Contract-ok?

A Contract-ok egyszerű küldetéseket adnak csapatunknak, amiket teljesítve pénzt, XP-t és egész jó loot-okat kapunk. Teljesítésük többnyire egyszerű és minél többet csináltunk, annál nagyobb szorzója lesz a jutalomnak. Plunder-ben elképesztő előnyre tudunk szert tenni a halmozásukkal, de Battle Royale-ban is gyorsan, biztonságosan össze lehet kapni 15-20.000$-t, ami már elég sok kellemetlenséget meg tud oldani. Három típusa van ezeknek, nézzük meg őket:

Bounty Contract
Fejvadász küldetés. Egy közeli játékost kijelöl a játék, megmutatva annak körülbelüli helyzetét. A feladat a célpont kiiktatása. Ez lehet a legnehezebb és a legkönnyebb küldetés egyben, hiszen nem muszáj nekünk elintézni, ha bárhogy máshogy hal meg a játékos, akkor is megkapjuk a jutalmat. Ha barangolni szeretnénk, akkor is célszerű lehet felvenni egy ilyen contract-ot, mivel egyrészt látjuk egy közeli ellenség(es csapat) helyzetét néhány percig, ha pedig pórul jár, még ajándék pénzt is kapunk. Viszont az áldozat értesítést kap azonnal, amikor célpontként kerül kijelölésre, és mi, vagy egy társunk is időről-időre célponttá válik, amikor más csapat ilyen küldetést vesz fel a közelben. Ekkor a célszemély nevénél látunk 3 színes csíkot, ami a veszély mértékét jelzi. Ha a vadászok közel vannak, akkor ezt 3 piros csík jelzi és érdemes ébernek lenni!

Recon Contract
Lényegében területfoglalás. Kijelölésre kerül egy pont a közelben, ahova csapatunk legalább egy tagjának el kell jutnia és néhány méteren belül maradnia, amíg a jelzőcsík meg nem telik. Többnyire egyszerű a dolog, főleg ha a küldetés felvételekor eleve kicsit szét van szóródva (1-200m-en) a csapat, olyankor valószínű, hogy valakihez pofátlanul közel teszi a játék, így gyorsan teljesíthetjük a feladatot. Persze egy jármű, vagy a tapasztalat is segít ezen, tehát többnyire könnyű pénz, főleg biztonságos terepen.

Scavenger Contract
Három ládát kell megtalálni, amiket egymás után ad be a játék. Ezekben persze egész kellemes dolgokat ki tudunk szedni és adott esetben egy kifosztott környéken is fel tudunk fegyverkezni. Gyakran körülményes lehet a terep vagy az ellenfelek fenyegetése miatt gyorsan megcsinálni, de egy helikopter, vagy egy mozgékony jármű lényegesen megkönnyítheti a dolgot.

Killstreak a Warzone-ban

A Killstreak-ek ezúttal másképp működnek, mint a többi Call of Duty részben. A Warzone-ban nem gyilkolással szerezzük meg őket, hanem a BUY STATION-ön vehetjük meg, vagy szerencsés esetben ládából, vagy ellenfeleink maradványaiból tehetünk szert rájuk. Ha jól állunk pénzzel, akkor nagyon jó befektetés lehet például egy jó légicsapás, amivel a szomszédos tető mesterlövészeit alaposan megtréfálhatjuk. Ha pedig már kellően tréfás kedvünkben vagyunk, akkor a drón + C4 kombinációval is mosolyt csalhatunk az arcokra.

Tervezz, koncentrálj, tanulj!

A tapasztalat semmivel sem pótolható, így mindig legyen egy terv, tartsuk magunkat hozzá és tanuljunk az esetleges hibáinkból. Nem minden helyet lehet olyan könnyen megvédeni és nem mindig a tető a legbiztonságosabb hely. Van, hogy a terv volt rossz, olykor a kivitelezés és persze előfordul, h a legrosszabb pillanatban lankad a figyelmünk, pont újratöltünk vagy csak rápillantunk az órára, hogy lesz-e idő még egy körre és épp emiatt bukjuk el az amúgy ígéretes helyzetet. Akárhogy is, mindig lehet tanulni minden helyzetből és ezt kár lenne elszalasztani.

Pár rövid tipp még:

  • Alapból 2 páncéllal ugrunk, ne felejtsük el ezt minél előbb 3-ra növelni és később is szinten tartani. Zsebben tartva nem véd.
  • A fegyver újratöltése kicsit sajátos, a kisebb cselekvések is megszakítják. Ezért főleg eleinte legyünk figyelmesek erre, hogy tényleg újratöltött-e.
  • Egy nyugodtabb kezdéshez célszerű egy félreeső helyre ugrani, ott szétnézni, pár küldetést felvenni és egy járművel nekivágni a körnek.
  • Ha valami balul sült el és már csak nézni tudod a cimborákat, akkor is tudsz segíteni nekik. A térképen továbbra is helyezhetsz el jelölőket, ami szorult helyzetben életmentő lehet.
  • A Loadout Drop-oknál felveheted az előre beállított fegyver, eszköz és perk beállításaid egyikét. Ezeket időnként érdemes a menüben átnézegetni, hátha vannak új, jobb kiegészítők. Illetve érdemes beállítani különböző helyzetekre alkalmas leosztásokat. Mesterlövészes a távoli célpontok ellen, rakétalövős a járművek ellen, vagy SMG/shotgun kombó egy szívverés-szenzorral (heartbeat-sensor) a közelharci műveletekhez… amit a helyzet megkíván.
  • Tanulmányozd az interaktív térképet és tervezd meg a következő akciót.
    Itt a link: https://mapgenie.io/cod-warzone/maps/verdansk