200+ óra tapasztalatai első kézből.

Korábban már elkészítettünk nektek egy átfogó, általános útmutatót a Red Dead Redemption 2 online világához, most pedig csoportunk egyik alapítóját, Kennyt kérdeztük online – első sorban PvP – élményeiről, tapasztalatairól és tippjeiről, trükkjeiről.

Kenny, hány showdown series versenyt játszottál le, mióta megjelent a Red Dead Online?
Őszinte leszek, nem tudom és nem is merném megszámolni. Azt tudom, hogy a win 100 showdown awardot már megkaptam – kínosan nevet. Körönként 7 perc és mondanom sem kell, kevesebbszer vagyok első, mint nem első. Szerintem átlagosan 6-8 körönként sikerül egy első helyet összehozni…

Nem apróztad el! Első ránézésre ez vagy 100 órának tűnik, és ez csak a showdown! Hány óránál tartasz az onlineban?
Több, mint 200.

Szinted?
122, de ki számolja? – nevet

Mi fogott meg ennyire az onlineban? Hiszen még csak béta verzióról van szó.
Már az előző része annyira magával ragadott, hogy a konzol generációváltás után is rendszeresen visszajártunk még az Undead Nightmare részével online játszani. Azóta vártam a folytatást.  Ha ez egy rosszul sikerült játék lenne, akkor is rongyosra játszottam volna már, de ez egy kiválóan sikerült játék. Ezt az évet még biztosan rá szánom. Úgyhogy sokkal rongyosabbra fogom játszani.

Vannak olyan hangok, hogy szinte alig van tartalom a játékban. Mit gondolsz erről?
Alig van benne tartalom? Akik szeretik és ismerik az open world rpg-ket azok biztosan nem mondanak ilyet. Ráadásul ebben a játékban mi magunk, a játékosok vagyunk a tartalom. Az egymással való interakciók, az egymás mellett vagy ellen küzdés maga a tartalom. Mindenben lehet hibát találni, a Red Dead Online-ban is, de én inkább örülök, hogy kaptunk egy ilyen kaliberű játékot.

Mesélj egy kicsit a szintekről. Milyen „haszonnal” jár? Mi határozza meg? Fel lehet-e gyorsítani a szintlépést?
A szintlépésekkel új felszereléseket lehet feloldani egészen a 100. szintig, amiket megvásárolhatsz a fence-nél és a katalógusból. Ezen felül a 10. szinttől minden 5. szint elérésénél kapsz egy kincses térképet, ami item-et, pénzt és aranyat ad. Lehet bőséges, vagy épp soványka. Én nem vettem észre, hogy a szintek előre haladtával kevesebbet vagy éppen többet adott volna bármelyik láda. Szerintem véletlenszerűek a mennyiségek.
Minden szinten meg van határozva, mennyi XP-t kell összegyűjteni a következő szinthez. Mindig egy kicsivel többet, mint az előzőhöz. Szóval magától értetődően, minél gyorsabban gyűjtöd az XP-t, annál gyorsabb a szint lépés.

Van valami titkod? Hogy lettél ilyen magas szintű?
Alapvetően fontos, hogy tényleg játszani kell a játékot. A tudatos szintlépés nálam akkor kezdődött, amikor megtudtam, hogy ajándék kincsestérkép jár minden 5. szint után. Így azt tűztem ki célul, hogy minden alkalommal mikor leülök játszani, lépnem kell 5 szintet. Ahogy haladtam előre, egyre több XP kellett a szintlépéshez, így most átálltam a játékonkénti 1-2 szint lépésére.
Egyébként több megoldás is van, és ha tudatosan alkalmazzuk őket, akkor gyorsan szert lehet tenni a szintlépésekre. Egy NPC kiiktatása 10 XP, egy player-é 25 XP. Erre jöhetnek bónuszba 5-10 XP-s tényezők, mint a speciális lövedékek (high velocity, split point, express és a robbanó lőszerek), a fejlövés, utolsó golyó a tárban vagy kivégzésnél az „eyes wide open”. PvP-ben kill-enként össze lehet szedni 40-50 XP-t. Vagyis 10 kill-nél úgy szerezhetünk 500 XP-t, hogy lényegében csak lövöldöztünk. Erre jön a kör végén még a helyezésért is valamennyi. Értelemszerűen minél előrébb vagy a ranglistán, annál több. Nincs titok, fejest kell lőni. Free roamban pedig a daily challange-k segítenek. Naponta 7 kihívás van, darabja 200 XP-ért.
Ehhez kapcsolódóan még egy gyors példa: mielőtt elkezdtük az interjút, pont játszottam (milyen meglepő – a szerkesztő). Gyorsan megcsináltam 3 daily challange-t (3×200 XP), szerencsémre pont újra tudtam indítani két award-ot (2×500 XP). Ráadásul mivel showdown series large közben jöttek az awardok, azok is hoztak kb. 7-800 XP-t. Vagyis 40 perc alatt több mint 2500 XP-t szedtem össze. Persze az awardokhoz kellett most a szerencse is, hogy egymás után beadja őket. Az egyik a kill 1000 players with rifle a másik pedig a kill 1000 players from behind.

Térjünk rá a PvP-re. Melyik változatot preferálod? A kisebb showdown series-t maximum 16 játékossal vagy a shodown series large-ot max 32 játékossal?
A max 32 fős large verziót. Az elején kipróbáltam mindkettőt és a nagyobb mellett döntöttem. Az ok egyszerű volt kezdőként: több player ellen könnyebb pontot gyűjteni. Minél több pontot vagy kill-t gyűjtök, annál jobb a helyezés és emiatt a dől a pénz, az arany és az XP is. Persze több esély van meghalni is, de hát valamit valamiért.

Mesélnél olvasóinknak a játékmódokról?
Igazából két részre oszthatjuk a játékmódokat. Az egyikben a saját fegyvereidet és lőszeredet kell használnod, a másikban pedig a játék osztja a fegyvert és a szerencsére a lőszert is.

Az első és legegyszerűbb a Team Shootout. 2 csapat a Saint Denis-i dokkoknál. Az a csapat nyer, aki több játékost lő le az ellenfél csapatából. Lehet egyszerűnek tűnik, de mikor 2×16 játékos összecsap, annak van hangulata.
A második a Hostile Territory. Ez egy területfoglalós játék, több csapattal. Minden birtokunkban lévő területért pontot kapunk néhány másodpercenként. Minél több terület van a csapatunk birtokában, annál gyorsabban pörögnek a pontok. Ha egy csapatnak sikerül egyszerre birtokolni minden területet, akkor véget ér a játék, mindegy mennyi idő van még hátra. Ez a játékmód több helyszínen is játszható, a helyszínek közt van a Heartland Oilfileds, Blackwater és Rhodes.
A harmadik saját fegyveres játékmód a Most Wanted. Ez egy egyéni verseny, ahol minél több játékost kell eltenni láb alól, de nem mindegy, hogy kit. Minden játékosnak van egy szám értéke, ami annak tekintetében változik, hogy addig hány másik játékost sikerült lelőnie és mikor lőtt le valakit utoljára. Ha lelősz valakit, az ő számértékét megkapod pontként, de a te értéked is nő, így többen vadásznak majd rád. Emiatt gyorsan változhat a ranglista. Ha te vagy az első (a most wanted), a te helyzetedet mindenki látja a radaron, hiába rejtőzködsz. A többieket csak akkor láthatod a radaron, ha a közelben vannak, kivéve a nulla kill-el rendelkező játékosokat. Őket nem mutatja a radar. Ennek a módnak a helyszínei Saint Denis, Tall Trees és Tumbleweed.

A másik játékmódban a játék adja a fegyvereket. Ilyen játék a name your weapon és a name your weapon teams. Ebben a játékban a fegyvereknek különböző értéke van. Minél trükkösebb a fegyver, annál több pontot ér vele egy kill. A következő fegyvereket és pontokat kaphatod:
– Carbine Repeater (1)
– Revolver (2)
– Double barrel shotgun (3)
– Tomahawk (6)
– Hunting knife (7)

Én ezeken a versenyeken szinte csak a shotgun-t használom. Az ideális kompromisszum a pontszámokat és a hatékonyságot tekintve. Ha látom, hogy valaki egyhelyben áll, azokat tomahawk-al vagy vadászkéssel kapom el. A repeaternek és a revolvernek nincs értelme, 1-2 ponttal nem lehet előrébb jutni ezekben a versenyekben. Helyszínek lehetnek például Tall Trees, Lanik Electrical vagy Annesburg. Ide sorolhatjuk még a Gun Rush és Gun Rush Teams játékmódokat is, mivel ott is a gép osztja a fegyvereket. Viszont nem adja ide a játék, hanem szét vannak szórva a játéktéren és nekünk kell azokat felvennünk. Így azzal kell harcolnunk, amit találunk. Ami lényeges eltérés a többi játékhoz képest, hogy ebben a játékban csak 1 életed van. Ha lelőnek, akkor meg kell várnod a forduló végét vagy mehetsz egy másik session-be másik körre.

És a fegyverhasználatod titkaiba is beavatnál minket?
Kézi fegyverként az egyik pisztolytáskában a High Roller Revolver, míg a másikban egy sawed off shotgun lapul. Ezeket szinte soha nem használom a versenyekben, csak a long-arm fegyvereimet. Először a Bolt Action volt a távoli fegyverem, de az 5 golyós tár, a lassú fire rate és a lassú újra töltés miatt nem volt elég hatékony. Hiába a magas damage érték, ugyanúgy fejest kell lőni vele, hogy az első találat egyből végzetes legyen. Utána jött a carbine repeater, az volt a legrövidebb életű próbálkozásom. Nagyon hamar észrevettem, hogy túl nagy a fegyver visszarúgása tüzelés után, sok idő újra célozni vele így elvetettem. Utána jött a varmint rifle és azóta is csak ezt használom. Ezzel csak fejre érdemes lőni, ha máshol találsz, nincs lényeges hatása. Viszont elhanyagolható mértékű a visszarúgás tüzelés után, 14 golyó van a tárban és gyorsan újra lehet vele lőni. Nálam ez az abszolút favorit puska. Kiegészítő fegyverként hamar rájöttem, hogy egy shotgun-ra van szükségem. A bőség zavarával találtam magam szemben és nem akartam megvenni csak azért mindegyiket, hogy aztán csak egyet használjak. Gyorsan akartam tudni elsütni, de vaktában nem tudtam eldönteni, hogy a repeating shotgun vagy a semi-auto shotgun a nekem megfelelő. Így átléptem a story mode-ba, megvettem őket és kipróbáltam. A repeating shotgun-t újra fel kell húzni, hogy az előző lövedék köpenyét kidobja a tárból, míg a semi-auto shotgun magától kilöki. Vagyis a semi-auto ravaszának meghúzásakor minden alkalommal tüzel, így ezt választottam.

Van kedvenc pályád és játékod?
Persze, a Most Wanted – Tumbleweed és a Name Your Weapon Teams  – Lanik Electrical jelenleg a két favoritom.

És amit vagy ahol nem szívesen játszol?
Mostanában a Hostile Territory köröket kihagyom. Túl sok múlik az ismeretlen csapattársakon.

Van valamilyen teljesítmény kényszer érzés benned a játék során?
Nincs. A Fifa ProClubs-al ellentétben valószínűleg ezért tudom ilyen jól érezni magam játék közben újra és újra. Nagyon örülök, ha nyerek, főleg egyéni versenyt. De nem zavar az sem, ha nem vagyok első. Általában az első 10 között szoktam lenni. Azt tűztem ki célul már az első játékomban is, hogy mindegy a végeredmény, csak utolsó ne legyek.

Van már igazán emlékezetes eseményed a játékból?
Van-van. Most történt nem rég. Lejátszottam pár kört, aztán egyszer csak jött egy Name Your Weapon Tall Trees-ben, amit megnyertem magasan. Öröm-boldogság. Majd következett egyből utána egy Most Wanted Saint Denis-ben, azt is megnyertem. Éreztem, hogy jönni fog a vote to kick és jött is, de nem elég, így maradtam a session-ben. Egy Name Your Weapon Teams következett és láttam, ahogy a csapatokban 1-2 ember van, az enyém pedig tele. Ha már kirúgni nem tudtak, átálltak az én csapatomba. Elindult a játék és megnyertük azt is. Ez jót tett a lelkemnek.

A másik kedvencemről egy videót is csináltam, az free roam-ban történt. Saint Denisben voltam a postán. Pont végeztem és indultam a dolgomra, mikor láttam (a radaron!), hogy gyanúsan mozog egy player az utca végén. Így jobb félni, mint megijedni, egy sikátor felé vettem az irányt és láttam, hogy jó volt a megérzésem, utánam jön. Jól ismerem a terepet, így tudtam hol egy létra a tetőre, fel is mentem, majd vártam. Fel akart jönni utánam, így megvártam míg kiszolgáltatott helyzetbe kerül félúton a létrán és gyorsan fejbe lőttem. Vártam, hogy visszatér-e, persze hogy újra jött. Miután nem tudott ki lőni, egyre közelebb lopakodott és fedezékbe bújt. Nem akartam cifrázni, egy laza mozdulattal ledobtam mellé egy dinamitot, 2-0 ide. Nem volt elég, vissza akart vágni, ezúttal dinamittal ő is. Éreztem, hogy ez lesz és tudtam, hogy a tetőre nem lehet feldobni a dinamitot. Megvártam míg eldobja az első dinamitját, majd a radarból kiindulva dobtam én is egyet. 3-0 ide. Ezután a player távozott a sessionből.

Dupla dinamit party:

Van még olyan hasznos tanácsod, amit eddig nem osztottál meg velünk?
Nem tudom hasznosak-e, de szívesen elmondom, hogy az én játékom mitől javult és milyen taktikák váltak be.

– Mindegy melyik játékmódról van szó, mindig mozgásban vagyok. Sosem bújok be egy bokorba vagy fa mögé vagy mászok fel egy tetőre. Sokkal több játékossal és így potenciális kill-el találkozok, mintha csak várnék és egyre jobban unnám az egészet.
– PvP során a legjobb barátod a radar. Legalább az 50%-ban azt nézem, nem a képernyőt.
– Habár mindig mozgásban vagyok, volt, hogy 1-1,5 percig egy játékost sem láttam magam körül. És azért egy 7 perces körből az elég sok idő. Ezért, ha senkit nem látok magam előtt 10-15 másodpercen keresztül, először hátra fordulok pár lépés erejéig, majd elindulok egy teljesen más irányba. Sokkal többet találkozok így játékosokkal.
– A játékosok általában egy területen koncentrálódnak. Ha találsz egy olyan területet, ahol 2-3 játékos is összeverődött és harcolnak, menj oda. Kapj el, ahányat csak tudsz. Ha végül életeben maradsz, ne menj túl messze. Meglátod, pár másodpercen belül újra jönnek.
– Name Your Weapon-ben csak a shotgun és a tomahawk. Ha egy játékos nem mozdul, le kell rá csapni. Fair play ide vagy oda, ha te nem kapod el, akkor az utánad jövő biztosan leteperi. A shotgun gyorsan elsüthető, nagyot sebez és 3 pontot ér. A legjobb megoldás.
2 játék között, mindig menj a purchase-be és töltsd fel a töltény raktáraidat, mindegy milyen verseny jön. Így nem kell kilépned lőszerért, csak ha special ammo-t akarsz venni.
– Ugyanitt az öltözékeidet is tudod váltani. Legyen a pályákhoz illeszkedő öltözéked. Tall Trees-re és már erdős-mezős pályákra van egy teljesen zöld outfitem. Városba és sivatagba egy olyat használok, ami felül natúr bőr színű, alul zöld. Valamint mindig van rajtam egy magas kalap. Így jobban beleolvadok a környezetbe, illetve a nagy kalap miatt nehezebb fejre célozni, mert nem látni pontosan, meddig tart a fejem és hol van már csak a kalap.

– Minden halál után ellenőrizd, hogy a megfelelő fegyver van-e kiválasztva. Ha ez meg van, célozz is vele egyet, hogy felhúzd a fegyvert. Értékes fél másodperc előny, ha egy sikátorban szembe jön egy másik játékos.
– Végül ne vedd túl komolyan és ne húzd fel magad a játékokon! Van, hogy csak simán nem megy, van, hogy nagyon erősek az ellenfelek és van, hogy nagyon jól megy. Bármi megtörténhet, hisz ez a vadnyugat!

Végezetül: Pár szóban mesélnél a single karrieredről? Befejezted egyáltalán? Esetleg a platina is meg van?
Platina…dehogy. Az online-hoz tartozó trófeák közül már csak 1 hiányzik, hogy vegyek 5 lovat. 51 trófeából 31 van meg.
Azt hiszem, hogy 67%-on állok a sztori módban. Amióta kijött az online, csak azzal játszok. Csak fegyver tesztre léptem át párszor. Egyszer majd be fogom fejezni azt is, de nem a jelenlegi mentést, hanem elkezdem előröl.

Egy győztes kör:

Ha tetszett a bejegyzésünk, a reklámra való kattintással tudsz minket támogatni! Köszönjük ;)!