FIFA-ban jobban megy a foci…

Nagyon örömmel mutatjuk be nektek a magyar eSport egyik siker ágat a HPCL-t, ami a FIFA játéksorozat Pro Clubs (11v11) játékmódjának Magyar bajnoksága, természetesen PlayStation-ön.

A játékban nem túl járatos olvasóink kedvéért néhány szó a FIFA Pro Clubs játékmódról:
A játékmódban a játékosok mind egyetlen karaktert irányítanak, edzenek, fejlesztenek MMORPG szerűen. Ez a játékmód teljesen a valódi futballt hivatott modellezni, a győzelemhez jó taktikára, fegyelmezett, jó képességű játékosokra és tökéletes csapatmunkára van szükség.
A lejátszott meccsek száma és a teljesítmény szerint a játékos karakterek fejlődnek, egyre jobbak lesznek, meghatározott számú különleges képességet vehetnek maguknak kapott ún. skillpontok után (pl. jobb cselező képesség, külsővel való lövés, jobb labdakezelés, trükkös lövések stb.). Ezek a megszerezhető pontok limitálva vannak, így egy játékos nem szerezheti be az összes létező különleges képességet, emiatt szinte nem létezik két ugyanolyan játékos, mindenki a saját játékstílusához alakítja a karakterét.
A játékmódban létrejött bajnokság(ok) a valódi labdarúgó bajnokságok rendszeréhez hasonlóak, ötvözve azt a FIFA játékok sajátosságaival.

A HPCL-nek hála három sorozatban is megmérkőzhetnek a legjobb Pro-Club játékosok! Lássuk, melyek ezek:
Magyar Bajnokság:
A bajnokság 4.  – egyben legizgalmasabb – szezonja a végéhez közeledik, már csak három forduló van hátra. A fejlődést jól mutatja, hogy az első szezon 12 csapattal indult, a másodikra már 20 csapat nevezett, a harmadikban pedig 24 vett részt. A 4. szezonra ez a létszám már 30-ra nőtt.
A bajnokságban különböző kor és nemi összetételű és „komolyságú” csapatok vesznek részt. Vannak baráti társaságok, e-sport csapatok squadjai (pl. Wonder Stag, Nice Gaming, Zylex), szponzorált csapatok (Pl. Hartman eSport, Dr. Relax eSport), valódi egyesületek csapatai (MTK, DVTK, DVSC, Puskás Akadémia, UTE, Honvéd) sőt az egyetemek/főiskolák is érdeklődnek a liga iránt és néhányan már csapatot is indítottak az aktuálisan futó szezonra (pl. TF, SZTE).

A 30 csapat 2 osztályban verseng, ez körülbelül 600 játékost jelent. A játékosok között több ismert ember/magasan jegyzett futballista is megtalálható pl.: Sallói Dániel, Szakály Péter, Holman Dávid, Osváth Attila, Lovrencsics Balázs. Egy játékév (októbertől szeptemberig) alatt 2 teljes szezon fut le.
A sikeres lebonyolítás érdekében szigorú szabályzat van érvényben, amelyet a csapatoknak a nevezésnél el kell fogadniuk és be kell tartaniuk. A szabályzat ellen való vétségekért az enyhe büntetéstől az örökös eltiltásig vannak szankciók.

A bajnokság vezetése (táblázat, mérkőzés statisztikák, góllövők stb.) a virtualprogaming oldalán folyik jelenleg (a brit bajnokságok hivatalos oldala), de jelenleg is fejlesztés alatt áll a bajnokság saját honlapja, ami remélhetőleg idén októberben, az 5. szezon indulására lesz majd beélesítve.

Átlagosan a bajnokságot közvetítő csatornán egy bajnoki mérkőzés 3.000-10.000 közötti nézőszámmal fut le. Ennél egy EL/BL mérkőzés, vagy a válogatott jóval nagyobb számokat tud produkálni. Az eddigi rekord a tavalyi VB-re való kijutásról döntő Portugália elleni mérkőzés volt, amit összesen a különböző felületeken (twitch, youtube, facebook) 42.000 (!!!) néző tekintett meg. A mérkőzés és a hozzátartozó felvezető műsor visszanézhető: https://www.facebook.com/esport1.gg/videos/1465428373541767/

Európai Kupák:
A Magyar Bajnokság jelenleg az EVFA (European Virtual Football Assotiation) nevű európai virtuális futball szövetség tagja. A szövetségbe való belépéssel lehetősége nyílt a magyar csapatoknak kilépni nemzetközi klub-kupaporondra, jelenleg pillanatban a valósághoz hasonlóan két ilyen kupa létezik. Az egyik a Bajnokok Ligája, ide ebben a szezonban a liga 3 csapatot küldhetett, 1 selejtezős, két automatikus csoportkörös csapattal. A másik pedig az Európa Liga, ide 1 selejtezős csapat mellett szintén két csoportkörös csapat mehetett. A magyar csapatok Európai szereplésének történetéhez hozzátartozik, hogy az előző szezonban volt Bajnok Ligája negyeddöntős és Európa Liga elődöntős csapatunk is.

Válogatott:
A klubcsapatok mellett válogatott is létezik az ITFA (Independent TeleFootball Assotiation) nevű szervezethez csatlakozva, amelyet szintén a HPCL vezetői irányítanak és szerveznek a bajnokság legjobb játékosaiból. A válogatott tavaly sikeresen kvalifikálta magát a világbajnokságra (a későbbi világbajnokot is megverve), ahol sajnos a csoportban kiesett. A nemrég befejeződött Európa bajnokságra csoport másodikként (egyetlen vereséggel) kvalifikálta magát a nemzeti tizenegy. Az EB-n pedig veretlenül nyerték csoportjukat a srácok, majd Spanyolországot is kiejtve a negyeddöntőig meneteltek, ahol végül Olaszország ellen búcsúztak. Az idei világbajnoki sorozat selejtezői most értek véget, a magyar válogatott csoportelsőként kvalifikálta magát a júliusi világbajnokságra.
Emellett létezik egy u21-es válogatott is, amelynek a neve kicsit hamis információkat tartalmaz, lényegben ez a válogatottak „B” kerete, nincs tehát korbéli megkötés. Ez a csapat tavaly nyáron szintén részt vett a saját világbajnokságán, ahol a negyeddöntőben búcsúztak. Jelenleg az u21-es válogatott az Európa bajnokságon vesz részt, az idei világbajnokságon a csapat bronzérmet szerzett.
A nyár folyamán elsőként indult el egy ligaválogatott torna is, ahol a bajnokság jelenlegi honlapjának üzemeltetői írtak ki világbajnokságot, természetesen Magyarország ezen is részt vesz és a csoportküzdelmekben tekintélyt parancsoló mérleggel (5 győzelem 1 döntetlen, 17 rúgott és 2 kapott gól) végeztek az első helyen.

Láthatjátok, hogy egy igen profi szervezet a HPCL, még a „valódi” focit űzők is megirigyelhetnék a profizmusukat és eredményeiket! Mivel nagyon hasonló az értékrendünk, és minden támogatást megérdemelnek, így a csakPS.hu felületein is rendszeresen hírt adunk majd a legfontosabb történéseikről, de mindenképp érdemes követni őket közvetlenül is:
Facebook: www.facebook.com/hungarianproclubsleague
A magyar bajnokság és a hozzá tartozó kupák, valamint statisztikák: https://virtualprogaming.com/hpcl

Ha ilyen gólt rúgnak élesben, vajon mit művelhetnek edzésen…?!