Jobb később, mint soha!

Főszerkesztőnk azt a kellemes feladatot adta nekünk (nagyjából 2-3 hete), hogy írjunk egy rövid ajánlót valamelyik játékról a Store-ben ami éppen akciós. Mivel számomra fontosak a határidők és pár nap múlva vége az akciónak gondoltam ideje lenne neki ugranom írni valamit és már régóta adós vagyok valami hosszabb toll… akarom mondani billentyűzet forgatással, így most nem csak annyit vetek a virtuális papírra, hogy „na most aztán akció van”, hanem keresek valami olyan játékot amivel személyes kapcsolatom is van és még esetleg tetszett is.

Abban biztos voltam, hogy az Assassins Creed-ekről nem fogok írni, azokról Zolo kollegám sokkal autentikusabban tud nyilatkozni, mivel az országban nem ismerek nála nagyobb AC fant. A srác kb. Assassins-os pizsiben alszik az Ezzio-s ágyneműjében és reggelente Apple of Eden műzlit majszol, szóval ha valaki akkor Ő érdemes arra, hogy a szériáról bármilyen ajánlót is írjon.
A Steel Rats szintén kútba esett, egyrészt mert a főszerkesztőnkön kívül a világon nem ismerek olyan embert aki azt a valamit játéknak mondaná, másrészt pedig, az előző folyományaként a személyes kapcsolat is hiányzik (szerencsére).
Főszerkesztői megjegyzés: Steel Rats játékosokat keresek! Írjatok nekünk a facebookon!

Szóval keresgéltem és rátaláltam a Deadlight című játékra amit nem csak, hogy egy jó játéknak tartok, de már hét éve vissza-visszatér a képernyőmre és amellet, hogy akciós (most mindössze 1.229 Ft.), még Director’s Cut (hogy ez mit jelent arról később) is.

Először is szögezzük le, nem ez lesz az a játék ami 4K-s csillogással és csillió fps-el a sz*rt is kipréseli majd kedvenc konzolunkból, na nem mintha ronda lenne, vagy lassú, de PS4-re már 2016 óta a piacon van (előtte sajnos kihagyta a Sony masináit és valami 360 dobozos konzol online piacterén volt beszerezhető), így érthető lenne ha a fénye már megfakult volna, de igazából erről szó sincs. A játék vegyítí a Prince of Persia platform elemeit a Limbo fejtörőivel és mindezt megbolondítja egy jó kis Walking Dead-es látványvilággal, 2,5 D-s megjelenítést használ és ebben a kategóriában szerintem az egyik legszebb, még akkor is ha sokszor a sötét tónusok miatt keveset látunk a dolgokból, ezt a játék beállításainál egyébként célszerű orvosolni már az előtt, hogy neki vágnánk a kalandnak. Amúgy a hátterek szépen kidolgozottak, itt-ott szinte festmény minőségüek, élettel teliek (kicsit ellentmondásos ezt leírni egy zombis játéknál, de ez van) és rendkívül hangulatosak.

S hogy micsoda kaland lesz ez? Hát kérem igalmakkal teli, néhol agymunkát igénylő, itt-ott érzelmes, zombis, véres túlélő-platform kaland lesz kiváló történettel, persze ne számítsunk Ríviai Geralt életét elméselő eposzra, de a játék árához mérten egy kerek sztorit kapunk, visszaemlékezésekkel, napló részletekkel könnyekkel és nevetéssel (abból nem lesz sok) és mindennel ami egy jó sztorihoz kell. Nem is lehetne ez másképp, hiszen a világot és a történetet olyan művek inspirálták mint Stephen King-től a Cell, Richard Matheson-tól az I Am Legend, vagy a Rambo First Blood (igen ez kilóg a sorból, de mikor játszol majd megérted) és a Walking Dead képregények.

Hősünk Randal Wayne (nem, nem rokona Bruce-nak) a családját keresi a zombik által leamortizál 1986-os Seattle-ben, ahol kezdetben bizony nem sok mindent tud majd kezdeni a zombikkal, mindössze csak menekülni és a pályán furmányos csapdákkal lassítani az élőhalottak seregét, fegyvernek egy jóideig színét sem látjuk majd és amikor végre a kezünk közé kaparinthatjuk pisztolyunkat, abban sem lesz köszönet, mivel esélyünk sem lesz halomra lőni a zombikat, ugyanis lőszerünk az bizony igen kevés akad majd. Szóval megfogjuk gondolni, hogy mikor lövünk, már csak azért is mert az esetek többségében lesz más megoldás is a továbbhaladásra, ha azonban elkerülhetetlen a fegyver használat akkor mindenki tudja, hova kell majd lőni, hogy egy golyóval hatástalanítsunk egy ránktámadó kriptaszökevényt. A játékidőt egyébként a menekülés, a harc, naplólapok és (játszható) quartzjátékok (ha nem tudod mik azok akkor nagy eséllyel walkman-ed sem volt, szóval ezt csak az „öregek” értik) keresgélésével tölthetjük.

Igazából ebben az írásban csak a felszínt kapargatom, mivel sokan nem olvasnak el ennyi karaktert egy „no name” játék miatt, pedig a Deadlight bizony minden, csak nem no name, fejlesztőit olyan arcok teszik ki, akik olyan játékokon dolgoztak, mint a Heavy Rain, a Commandos vagy a Motorstorm. Ajánlom mindenkinek aki szereti a zombis cuccokat és nem sajnál ezerpárszáz forintot egy szerethető, izgalmas játék Director’s cut kiadására, ami az eredetihez (a 2012-es kiadás) képest javított irányítással, szebb animációkkal, 1080p felbontással, egy új játék móddal (Survival’s Arena) jelent meg PS4-re.

Link a storehoz: https://store.playstation.com/en-hu/product/EP4062-CUSA04434_00-DEADLIGHTPS40100

Ha tetszett a bejegyzésünk, a reklámra való kattintással tudsz minket támogatni! Köszönjük ;)!