Conan Exiles tippek, trükkök!

Az áprilisi egyik “ingyenes” játék a Conan Exiles izgalmas kalandot kínál, ám egy meglehetősen kegyetlen a játékosokkal.
Pályafutásunkat egy primitív barbárként kezdjük a sivatagban, üres kézzel, csaknem meztelenül. Aztán lassan rá fogunk jönni, hogy ebben a zord, kietlen világban minden és mindenki meg akar minket ölni. A túlélés pedig nem lesz zökkenőmentes, ugyanis ez nem az a játék, amiben nem fogunk meghalni. Meg fogunk, jó eséllyel elég sokszor…

A Conan Exiles nem abból a fajtából való, amelyik szépen, nyugodtan elmagyarázza a játék mechanizmusát, illetve különböző tippekkel bombázna minket az első órákban. Helyette inkább bedob a mélyvízbe és hagyja, hogy a játékos magától fedezze fel a lehetőségeit. Aki az igazi túlélős élményt keresi, az ne is olvasson tovább. Ha viszont szeretnél egy kis alapot a kezdéshez, vagy már elkezdted a Conan-t, de nem boldogultál az elején, akkor itt van néhány hasznos tipp a túléléshez:

1. Válasszuk ki a megfelelő játékmódot:
Ez eléggé magától értetődő. Nyilván az elején nem érdemes PvP szerverekkel próbálkozni, hiszen itt a vadvilág nehézségei mellett még a többi játékos is ránk szállhat, és ha nehéz volt a gyerekkoruk, az könnyen tönkre tehet egy alaposan átgondolt kezdést is. Inkább próbálkozzunk PvE (egyedül vagy barátokkal) vagy Solo/Co-op kalanddal, amíg ki nem tapasztaljuk a játék működését.

2. Gyűjtögess, gyűjtögess, gyűjtögess:
Ahogy az a túlélős játékokban lenni szokott, itt is mindent érdemes összegyűjteni, ami csak mozdítható. Szedjünk köveket, ágakat, bogarakat, tojást, bokrok terméseit, bármit, amit csak találunk. Eleinte a túlélés nagyon nehézkes. Ha leölünk egy állatot, ne felejtsük el a baltánkkal megütni párszor a tetemét, amíg az el nem tűnik, mivel a húst, bőrt és egyéb részeket így tudjuk begyűjteni. Később készíthetünk erre a célra külön nyúzókést.

3.Készítsük el az alapvető eszközöket:
Mivel a játék elején semmink sincs, így magunknak kell elkészítenünk az első eszközöket. A kőcsákányt (Stone Pickaxe, 5 kő + 5 ág) és a kőfejszét (Stone Hatchet, 20 kő + 5 ág) nagyon hamar össze tudjuk dobni. Ezek nagyon sokáig fognak jó szolgálatot tenni a nyersanyagok kinyerésében, de fegyvernek meglehetősen alkalmatlanok. A kőkard (Stone sword, 20 kő + 5 ág + 10 zsinór) kiválóan alkalmas első fegyvernek, de a legjobb, ha egy fapajzs is van mellette (Wooden Shield, 16 fa + 4 zsinór). Ez utóbbihoz már 5-ös szint kell és a ’Defender’ recept, de az első szinteket perceken belül el lehet érni szorzó nélkül is. Zsinórt mellesleg a növényekből nyert rostokból tudunk készíteni (Plant fiber).

4. Szerezz élelmet és vizet:
Természetesen mit sem érnek az összegyűjtött javak, ha közben karakterünket utoléri az éhhalál. Hamar rá fogunk jönni, hogy barbárunk kidolgozott testének rengeteg erőforrásra van szüksége, így első utunk rögtön a folyó felé vezessen, igyunk és töltsük meg a kulacsot. Az étel kissé bonyolultabb. A húst mindig célszerű megsütni, hogy ne kapjunk ételmérgezést. Ehhez építsünk tábortüzet, helyezzünk fát és nyers húst az eszköztárába, állítsuk be a fát, mint üzemanyagot és az L2 gomb megnyomásával a nyers húsok elkezdenek sültekké alakulni. Hús hiányában ehetünk bogarakat, lárvákat vagy a madarak fészkében található tojásokat.

5. Telepedj le a folyó mellé
Amint biztosítottuk az életben maradás feltételeit, mindenképp érdemes egy kis kunyhót építenünk, ami megvéd majd az időjárás és a környezet viszontagságaitól. A kezdőponttól északra található folyó partja kitűnő választás a víz és a viszonylag könnyű ellenfelek miatt. Egy 2×2-es házikó bőven megteszi eleinte, amiben elfér egy ágy és egy tároló láda. Az ágy különösen hasznos, mivel barbárunk esetleges elhalálozása esetén itt fogunk újraéledni, illetve multiban itt lehet menteni. Ehhez elég sok kőre lesz szükségünk, de egy csákány segítségével viszonylag hamar beszerezhetjük őket.

7. A következő lépés a vas:
Ha már van fedél a fejünk felett és nem kell bogarakon élni, ideje elkezdeni komolyabb szerszámokat gyártani. Ezeknek elengedhetetlen hozzávalója a vas (iron) és később az acél (steel). Vasat vasércből (iron ore) tudunk készíteni a kemence segítségével. Akárcsak a tábortűz esetében, itt is bepakoljuk az ércet és a fát (netán szenet), utóbbit beállítjuk üzemanyagnak és L2-vel indul a vasöntés. Ugyanitt tudunk kőből téglát készíteni. Ha elég vasat gyártottunk, ideje megépíteni a kovács munkaasztalt (Blacksmith Workbench), amivel új dimenziók nyílnak meg a craftolás terén.

7. Figyelj arra, mit viszel magaddal:
Ha felfedező/beszerző útra megyünk, mindig érdemes a lehető legkevesebb holmit magunkkal vinnünk. Ennek kettős célja van, egyrész több zsákmányt tudunk cipelni, másrészt pedig ha esetleg valami balul sülne el és barbárunk fűbe harap, akkor ott marad az összes nála lévő holmi, amiért vissza kell mennünk.

Természetesen a játék jóval többet kínál egyszerű vadászgatásnál, craftolásnál és kunyhók építésénél. A későbbiekben a különböző isteneknek járhatunk kedvében, saját szolgáink lehetnek és akár egy egész város urai lehetünk. Az ide vezető út hosszú és rögös, de ha sikerül hozzá társakat találni, akkor nemcsak olajozottabb és gyorsabb lesz a folyamat, hanem sokkal élvezetesebb és tényleg emlékezetes élményt nyújt a Conan Exiles.