Jó tanácsok:

A PS4 kapcsán virágzik a használt piac. A jófogástól kezdve a konzolboltokon át egészen a különböző tematikus facebook csoportokig számtalan helyen be lehet szerezni használt PlayStationt, kiegészítőit és természetesen a játékokat. Jelen cikkünk most az utóbbira fog fókuszálni! A szövegezésben végig az eladáson lesz a fókusz, de természetesen a megállapítások a cserére is ugyanúgy érvényesek.

Lehet vitatkozni azon, hogy mennyire fair használt játékot vásárolni, ám ez ügyben nem tisztünk igazságot tenni, hisz egyrészt teljesen legális, másrészt mindenki úgy költ a hobby-jára, ahogy neki jól esik. Egy apró megjegyzést azért tennénk: a magyar feliratos játékok esetében, amennyiben módod van rá „új” játékot vásárolj, ezzel is erősítve a kiadókat, hogy érdemes a fordításra áldozniuk!

A használt játékok esetén az első és legfontosabb, hogy lehetőség szerint személyesen intézzétek az üzletet! A fővárosiak ilyen szempontból előnyben vannak, hiszen a magas populációnak köszönhetően igen széles a piac. Viszont a fővároson túl is van élet és játék, így az esetek többségében a postai út a járható és itt kell igazán odafigyelni a részletekre!

Az alábbi checklistünk segít ebben:

 1. Kerüld a gyanúsan olcsó ajánlatot!
  Az új God of Wart tök jó lenne beszerezni 5.000 forintért, ám ha valaki ennyiért hirdeti (jelen cikkünk írásakor a használt piac ára 10-13.000 forint), az több mint gyanús, jobb elkerülni!
 2. Tájékozódj az árakról!
  Természetesen a használt piacon is előfordulnak túlárazott játé Érdemes megnézni több helyen, hogy körülbelül milyen árban mozog az adott game, hiszen az alkupozíciódat is erősítheti, illetve régebbi játékok esetén gyakran vannak lemezes akciók is, melynek keretében újonnan is jó áron beszerezhetők (pl.: a The Last of Us rendszeresen kapható újonnan is 6.500 Ft-ért konzolboltos akciók keretében)!
 3. Mindig ellenőrizd az eladót!
  Az apróhirdetési oldalakon általában ott vannak az eladó értékelései, érdemes rászánni azt a pár percet, hogy volt-e már üzlete, ha igen mennyi, illetve milyen értékeléseket kapott. A tematikus facebook oldalakon van megbízhatósági lista, vagy le lehet informálni (akár poszt formájában, akár a kereső segítségével) a hirdetőt.
 4. Kérj plusz képeket!
  Lehetőleg úgy, hogy ne lehessen hamisítani. Egy kézzel írt cetlis fotó, vagy akár egy messenger/facetime videóhívás segítségével könnyen meggyőződhetsz, hogy a játék valóban az eladó birtokában van-e, ráadásul az eladó személyének ismerete is építheti (vagy rombolhatja) a bizalmad. A képkérés során külön kérj fotót a lemezről, annak hátuljáról, illetve (különösen steelbook esetén) a tokról magáról!
 5. A kapott bankszámlaszámot mindig üsd be a googlebe!
  Vannak életvitelszerűen csalással foglakozó emberek, akik különböző nevekkel, social media és apróhirdetéses profilokkal különböző termékeket árulnak, ám a bankszámlaszám a legtöbb esetben azonos. A google a barátod, használd, hisz a keresőbe beütve – amennyiben csalóval van dolgod – könnyen találhatsz olyan cikket, ahol felhívják a figyelmed, hogy az adott bankszámlaszám (akár más termék kapcsán, de) csalóhoz tartozik!
 6. Részletekbe menően beszéljétek meg a szállítást!
  Postával, foxposttal, esetleg futárral küldheti a hirdető a játé Ezek közül a posta a legolcsóbb, egy ajánlott, elsőbbségi játék kb. 600-700 forintos költséggel jár. Hívd fel külön a figyelmét, hogy a játékot „bubis” borítékba rakja, illetve a tokba rakjon bele egy zsebkendőt vagy pár réteg papírtörlőt, hogy a lemez ne eshessen ki a helyéről! Ezek elmaradása esetén, akár a tok, akár maga a diszk is sérülhet, mely kellemetlen következményekkel jár. Az ajánlott levélként való feladás, azért fontos, mert így visszakereshető a küldemény (hisz kevert már el a postás is levelet), tehát pontosan tudni, hogy merre jár, elrontotta-e esetleg a címzést a feladó, vagy pont te nem vetted át, mert a postás nem talált a megadott címen (az értesítő meg elkavarodott). Postázás esetében, visszatérő téma az utánvét. Ezt mi nem javasoljuk, hiszen sokkal drágább (1500-2000 ft), ráadásul utánvéttel is simán küldhet egy üres tokot, ami szintén csak fizetés után derül ki.
 7. Megbízható helyről vásárolj!
  Akármelyik netes oldalon nézted is ki álmaid játékát, mindenképp olyan felületen vedd meg, ahol valamiféle értékelés adott az eladóról, ezzel ellenőrizve megbízhatóságát!

Reméljük hasznosnak találtad a cikkünket és segíthettünk, hogy biztonságosabban tudj vásárolni használt játékokat! Ha bármilyen kérdésed felmerül, a téma kapcsán írj nekünk bátran a facebookon:
www.facebook.com/csakPS.hu