Clementine visszatért!

Mindenekelőtt tartozom egy vallomással: hatalmas Telltale rajongó vagyok! A Walking Deadnek – most már – mind a három évadát, a Trónok Harcát, a Batmant, a Wolf Among Us-t és a Tales from Borderlandot is végigjátszottam. Bár játék élményben tényleg egy QTE-vel tarkított interaktív filmre hajaznak, ám a történeteik zseniálisak.

Akkor a tárgyra térve: most hétvégén fejeztem be a The Walking Dead: A New Frontier-t, Clementine utolsó előtti kalandját és szerencsére ismét nem okozott csalódást. Mostanság divat lett szidni a Telltalet, és van is igazság a kritikákban: a grafikai motor elavult, egy interaktív film a játékuk, de ezt az ember vagy elfogadja és élvezi (mert élvezhető), vagy bele sem kezd, így ilyen szempontokra nem is fecsérlem az időt. Ha eddig nem tetszettek a Telltale játékok, nem most fogod megszeretni, ha pedig tetszettek, olvass továbbJ!

A második évad óta a játékban is telt az idő, és Clementine-nak egyelőre se híre se hamva. A fókusz a Garcia családon van. (E sorok írva döbbenek rá, hogy milyen nehéz feladatra vállalkoztam, hiszen egy Telltale játékról nem szabad spoileresen írni, a nélkül meg ritka nehéz.) A harmadik évad, helyszínt vált, és a folyamatos kalandozás helyett, a kommunákra helyezi a hangsúlyt. Az élet nem csak az „úton” nehéz, de az apokalipszis után épülő civilizációkban is! A New Frontier-ben számos, új konfliktus helyzettel találkozunk, a Telltale méltán híres (hírhedt) döntései ebből a szezonból sem maradnak ki, most is lesz olyan döntés mely felér Sofie választásához. Clementine olyanná vált, amilyené formáltunk, egy igazi fény a sötétségben, ám a személyes tragédiákat ő sem kerülheti el. A Garcia család szereplőivel – hibáik ellenére – könnyen lehet azonosulni, a karakterábrázolásuk ismét zseniális. Ami viszont hibaként róható fel, hogy több fő mellékszereplő – tudom kicsit paradox kifejezés – viszont nincs rendesen bemutatva, személyiségük sekélyes, így a hozzájuk való kötődés gyenge, – esetleges – elvesztésük nem okoz különösebb traumát, nem hagynak maguk után űrt, ez pedig kellemetlen. Egy kicsit hosszabbra nyújtott játékidővel, az ő motivációjuk kifejtésével, egy igazi 10/10-es Telltale játék lehetne, így maradt némi hiányérzetem. A játék idő körülbelül 8 órára tehető, ez alatt – a hibák ellenére – tényleg egy érzelmi hullámvasúton utazhatunk. Meglepetésemre mind az 5 epizód, nagyjából azonos színvonalat hozott, mely ritkaság a Telltale játékok esetében!

Jelenleg a storeban 9.190 Ft.-ért (teljes áron) érhető el. Ennyi pénzt nem ér! „Whistlist”-re viszont mindenképp tegyétek fel, ha szeretitek ezt a stílust, mert előbb-utóbb akciós lesz (nekem kb. 2.200 Ft.-ba került)!