The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition ajánló

 

Az Elder Scrolls széria nagy és sikeres múlttal rendelkezik, ennek legutóbbi része, a Skyrim, ami még eredetileg az előző konzolgenerációra jelent meg. Már nem friss címről van szó, ám a Bethesda mindig gondol a jövőre és úgy készítik játékaikat, hogy azok könnyen bővíthetőek, modolhatóak legyenek, akár felhasználók által is. Utóbbinak persze főleg PC-n van nagy kultúrája.

A Special Edition kifejezést esetünkben akár GOTY, vagy Ultimate edition-re is cserélhetnénk, lényegében az alapjáték és annak hivatalos kiegészítőit kapjuk: a Dragonborn, Heartfire és Dawnguard DLC-k tartalmát, PS4-es hardverre hangolva. Aki ismeri a Fallout sorozatot, az talál majd ismerős elemeket a Skyrim-ben, mivel mindkettő a Bethesda stúdió munkásságának eredménye és mindkettő egy robosztus, szinte már kimeríthetetlen játékvilágban játszódó RPG. Azzal a különbséggel, hogy a Fallout egy poszt-apokaliptikus, atomkatasztrófa sújtotta amerikai világban, míg a Skyrim középkori-sárkányos-varázslós színtéren játszódik.

Hősünk egy kiválasztott, úgynevezett Dragonborn, aki arra hivatott, hogy a legendákból újraéledő sárkányokat jobb belátásra bírja ahelyett, hogy az ártatlan népeket terrorizálják. Eme különleges adottságára rögtön a játék elején fény derül (itt a játék eleje is több órát jelent) és elkezdjük hosszú-hosszú utunkat afelé, hogy rendet tegyünk a sötét és kegyetlen Tamriel-ben.

A fő küldetésvonal bár egyáltalán nem nevezhető rövidnek, mégis eltörpül amellett a rengeteg mellékszál mellett, amelyet a játék már alapváltozatban is kínál nekünk. A nagyobbak közé tartoznak például a Mágus iskola, ahol a különböző mágiák mesterei lehetnek nagy segítségünkre (persze csak miután mi is segítettünk nekik), a Thieves Guild, akik lopni, lopakodni, íjászkodni tanítanak és persze a harcművészet kedvelőinek is van külön társaságuk, akikről később sötét titkok derülnek ki. Továbbá ott a bérgyilkosok társasága és a Bárdok főiskolája, ahol főleg beszédkészségünk fejlesztését tudjuk csiszolni. Ez utóbbi kissé furának tűnik ugyan, ezért elárulom, hogy ez a készségünk jobb eladási-vételi árakhoz és olykor speciális párbeszéd lehetőségekhez juttat, tehát igen fontos készség. Ezeknek mind-mind külön küldetéssorozatuk van, emellett minden község uralkodója szívesen foglalkoztat minket, cserébe különleges jogokat adnak majd, amivel letelepedhetünk vagy akár a törvényekre fittyet hányva garázdálkodhatunk a lakosság kárára. Persze így sem feszíthetjük túl a húrt, de néhány botlás azért belefér. Aki azt gondolja, hogy ezzel érintettük a lehetséges küldetésforrások nagy részét, az nem is tévedhetne nagyobbat, ugyanis szinte minden sarkon, minden kő alatt találunk valami tenni valót, a térkép pedig óriási.

Összesen 18 különböző képességünk van, amelyek 1-től 100-ig terjedő skálán mozognak és ezek elsősorban akkor fejlődnek, ha használjuk őket. Ennél fogva nem is érdemes azzal törődnünk, hogy minden képességünk azonos szinten legyen, érdemes inkább a számunkra legszimpatikusabb stílushoz kapcsolódó tulajdonságunkra összpontosítani. Már csak azért is, mert az ellenfeleink mindig a mi szintünkhöz vannak igazítva, tehát ha 50-es szinten nincs kifejezetten előrehaladott készségünk, akkor könnyen gondban lehetünk. Viszont nincs megkötve, hogy egy adott küldetésre még ne állnánk készen, bármibe belefoghatunk bármikor.

A Skyrim tehát egy olyan játék, ami mellé fél órára le sem érdemes ülni, tipikusan az a fajta, amikor azt hiszed, hogy kb. egy órája játszol, és amikor ránézel az órára, akkor egy szépirodalminak aligha nevezhető szó hagyja el a szádat a meglepetéstől. Összességében korunk egyik legjobb RPG játékát ismerhetjük meg benne, nagyon jól testre szabható karakterrel és végtelennek tűnő lehetőségekkel.

Aki kacérkodik a vásárlás gondolatával, az most akciós áron, 5.990 Ft-ért beszerezheti a PS Store-ból, de aki még tud várni egy kicsit és rendelkezik PS VR eszközzel, az inkább várja meg a hamarosan megjelenő Skyrim VR-t, ami talán az első olyan VR cím lesz, amiben egy önmagában is kitűnő játékot élvezhetünk virtuális valóságban.