Ami a csövön kifér!

Szinte minimális hírveréssel került a boltok polcaira a Wreckfest című játék, amit a Flatout-ot is jegyző Bugbear hozott a világra. A korábban csak Next Car Game kódnéven futó játéknak elég hányatatottan indult a konzolos karrierje, hiszen jóval a PC-s megjelenés után került a boltok polcaira és akkor is jókora késéssel, hiszen a nyár elejére datálták a megjelenést, amit aztán lefújtak és sokáig csak lógott a levegőben, míg augusztus 27-re be nem lőtték a startot. Egy játéknál sohasem jó ómen, ha nincs gameplay video az adott platformra és esetünkben ez is csak napokkal a megjelenés előtt került fel világhálóra, persze az sem hivatalos csatornán. Hogy mit titkoltak a készítők?
Nem tudom, de miután volt alkalmam hosszabban belemerülni a játékba, bizton állíthatom, nem szégyenükben nem mutatták meg milyen lesz PS4-en a játék, ugyanis a játék gyönyörű, színes, szuperül fut és remek szórakozás.

Mi is az a Wreckfest?
Hát kérem a Wreckfest nem más, mint a roncsderbi esszenciája, egy óda a zúzáshoz egy roncsoló remekmű. Sajnos nem jelent, jelenik meg sok roncsderbi játék, hiszen a néhai Destruction Derby szérián kívül talán nincs is igazán más említésre méltó darab. Persze zúzási hajlamainkat más autós játékokban is kiélhetjük, ám azokban a sérülési modell az esetek többségében elnagyolt, nem úgy esetünkben. A Bugbear játékában ugyanis az autók karosszériája úgy horpad, hasad, törik, ahogy az a nagykönyvben meg van írva és itt még nem álltak meg a fejlesztők, ugyanis nem csak az autók, de a pálya elemek nagyrésze is összezúzható, gondolok itt a betonkerítésekre, táblákra és más a terepet díszítő építményre, az egyik pályán például a pályaszélén álló kőfejtő gépeket is lerombolhatjuk. A leszakadt alkatrészek, roncsok, betondarabok és egyéb „bontási törmelék” a verseny végéig a pályán maradnak és a további körökben már, mint akadály veszélyeztetik a tovább haladásunkat. Külön említést érdemel a játék fizikája, nem csak a törések miatt, de az autók irányításán is érezni, hogy éppen egy könnyű fűnyíróval (igen van fűnyíró verseny is) vagy éppen egy iskolabusszal haladunk a pályán, illetve a borulások és az autók esetleges röppályája is sokkal valósabban hat, mint bármelyik más játékban.

Mi van a motorháztető alatt?
A játék indításakor amíg a telepítés nem fejeződik be, csak a Single Race érhető el, ahol egy adott pályán egy adott autóval már belekóstolhatunk a játék nyújtotta izgalmakba, majd a telepítés befejeztével megnyílik a többi játékmód, Carrier, Multiplayer, stb… ezekbe most nem mennék bele, mindenki tudja miről van szó, ami viszont szokatlan lehet egy roncsderbinél, hogy autóinknak nem csak a festését befolyásolhatjuk, hanem tunningolhatjuk, mind a teljesítményt, mind a kinézetet személyre szabhatjuk. A versenyeken nyert pénzen új motort vagy más alkatrészeket vásárolhatunk melyek komolyan befolyásolják az autók menettulajdonságait, a karosszéria tunning mellett egy harmadik személyre szabható lehetőség is lapul, ez pedig az Armor, ami olyan külső és belső kiegészítőket rejt melyek a gépjárművek törését, sérülését hivatottak csökkenteni, lökhárítók, védőrácsok és sok más nyalánkság található itt. Ha pedig a tunningnál tartunk szintén fontos, hogy csúszkákkal külön állíthatjuk az autó felfüggesztését, a féket, a váltót, a differenciálművet stb. ezekből most azt gondolhatnánk, hogy ez egy szimulátor játék és igen az IS. Ugyanis a nehézségi szintek nem csak az ellenfelek viselkedését befolyásolják, hanem a különböző rásegítéseket is (fékrásegítés, fordulási segítség, stb).. Így a könnyebb nehézségi szinteken a játék, mint egy árkád verseny irányítható, míg a nehezebb szinteken valódi szimulátor élmény vár minket ahol a sérülés nem csak az autó kinézetére, de annak irányíthatóságára is kihat, például a sebességváltó sérülése nehezíti a váltást, illetve van, hogy nem kapcsol, rossz sebességbe vált, stb.

Miután felbőgnek a motorok.
Ha túl vagyunk a beállításokon akkor indulhat a verseny, miben más itt egy verseny, mint a többi játékban? Nem csak abban, hogy sérülnek az autók, hanem abban, hogy nem lehet felkészülni arra, ami vár minket, az AI nagyon okosan játszik és figyelembe veszi, hogy éppen milyen autót irányít, míg a gyengébb kisebb autókkal inkább kerüli az ütközéseket, addig az erősebb nehezebb járművekkel direkt pusztít. Sokszor az ember már érzi a győzelem édes illatát, amikor hirtelen felbukkan egy másik autó és nem csak, hogy leszorít vagy nekünk jön, de úgy sikerül elkapnia az autónkat, hogy az rögtön totálkáros lesz. A versenyek megnyerésével, illetve az azokon való részvételért EXP-t kapunk, ami segítségével szintet léphetünk, így újabbnál újabb kiegészítők nyílnak meg az autóinkhoz, EXP-t nem csak így gyűjthetünk, hanem az ellenfeleink likvidálásával, megpördítésével, leszorításával, illetve az erősebb karambolok is hoznak a konyhára. Ha valaki erősebben nekünk jön, az a riválisunkká válik (pirossal jelöli a játék), annak sanyargatása pedig még bonusz tapasztalati pontokat is jelent. Rengeteg pályán nyílik lehetőségünk ellenfeleink likvidálására, hogy ne unjuk meg az amúgy sem kevés pályát, mindegyiknek több változata van, illetve a napszakok is változnak versenyenként bizonyos keretek közt. Nem csak sima versenyre lesz majd lehetőségünk, vannak aréna összecsapások, ahol az utolsó működő autó a győztes, vannak fűnyíró versenyek (nem, itt nem füvet kell nyírni) ahol kis fűnyírótraktorokkal versenyezhetünk, de guruló motoros díványokkal is össze kell majd csapnunk. Lesznek még lakókocsi, iskolabusz és kamion versenyek is.

Megéri az árát?
Még sok dolgot lehetne írni, de igazából ez egy rövidke teszt lenne és így is mélyebben belementem a dolgokba, mint kellett volna. Kétség kívül az utóbbi idők legjobb autós játéka lett a Wreckfest, azért merem ezt kijelenteni, mert sokkal szórakoztatóbb és szebb, mint a vetélytársai. Roncsderbihez nem tudom hasonlítani a soványka kínálat miatt, szóval ebben a kategóriában tuti győztes, de ennyire jól összerakott roncsderbi az előző generációkban sem volt. Szép, gyors, nem szaggat (FAT gépen teszteltem) és garantált szórakozás. Negatívumként a helyi multi hiányát (online multi van) és talán csak a kicsit hosszabb töltési időt lehet felhozni, mondjuk a töltési idő sem a vészesen hosszú kategória. A jövőben a fejlesztők pedig plusz pályákkal és járművekkel tervezik majd fenntartani az érdeklődésünket a játék iránt.
Szóval egy nagyon jó játékot kapunk a pénzünkért, ami garantáltan a tv elé szegezi a játékost és itt be is rekesztem a soraimat, megyek vissza játszani. 😉

Link a storehoz: https://store.playstation.com/en-hu/product/EP4389-CUSA08652_00-WRECKFESTEU00001

Ha tetszett a bejegyzésünk, a reklámra való kattintással tudsz minket támogatni! Köszönjük ;)!