Balunak, az F1 Hungary Liga szakkommentátorának tollából

Forma 1. Ki ne hallott volna a száguldó cirkuszként is ismertté vált versenysorozatról, ahol a világ legjobb pilótái mérik össze tudásukat csúcstechnológiás versenyautóikkal? A Codemasters évről-évre elhozza nekünk az élményt, hogy mi magunk is megmérettessük magunkat ebben a rendkívül gyors, nagy odafigyelést és nem utolsósorban rengeteg háttérinformáció ismeretét kívánó versenyjátékban, ráadásul egészen kiváló minőségben. Lássuk, mit nyújt számunkra a legújabb, 2018-as változat, az F1 2018!

Akik már ismerik a játék elődjét, az F1 2017-et, azok sok ismerős elemet fognak találni a játékban. A főmenü és a játék kezelőfelülete egy-az-egyben megegyezik a korábbival, bár azzal nem is volt semmi gond, tehát mondhatjuk a jól bevált receptet tartották meg. Az intro zenéjét most nem a Steppenwolf slágerének modernizált változata szolgáltatja, helyette inkább az új, hivatalos F1-es Brian Tyler féle muzsika szól, amelyik nekem még mindig elég Karib-Tenger Kalózai hangzású, de meg lehet szokni.

A játék alapvető változásai röviden a következők: továbbfejlesztett karrier mód, rangsorolt (ranked) multiplayer meccsek bevezetése illetve ezúttal már az üzemanyagkeverék mellett az ERS (energiavisszanyerő rendszer) szabályozása is lehetővé vált. Nézzük meg ezeket kicsit részletesebben.

Karrier mód:
Karrierünk kezdetén, miután a meglehetősen kevés avatár közül kiválasztottuk a nekünk tetszőt, majd a rajtszámunkat, nemzetiségünket és megfestettük sisakunkat (ez utóbbi nagyon jól testre szabható), jöhet a legnehezebb választás: melyik csapat színeiben induljunk? A régebbi időkben megszokotthoz képest nem kell kis csapatot választanunk az elején, rögtön mehetünk a Mercedeshez vagy a Ferrarihoz versenyezni, viszont itt komolyabb elvárásoknak is kell majd megfelelnünk, mint mondjuk a Toro Rosso, vagy a Sauber színeiben.
Miután sikerült meghozni a döntést, kezdetét veszi az akár 10 szezonon át tartó hajsza a pontokért, előtte azonban meg kell ismerkedünk pár rövid bejátszás formájában a minket körülvevő alkalmazottakkal.

A karrierünk során számos alkalommal dugnak majd mikrofont az orrunk alá, az itt adott válaszaink pedig majd a különböző fejlesztési részlegeket fogják motiválni elsősorban (jó válasz esetén persze), amik révén olcsóbban és megbízhatóbban fognak majd fejleszteni. Ezen kívül a csapat irántunk érzett megbecsülését javíthatjuk, netán ronthatjuk, ritkább esetben pedig a Sportsmanship/Showmanship mutatónkat billegtethetjük ide vagy oda. Ez utóbbi egyetlen célt szolgál: minden csapatnak megvan a maga preferenciája, hogy ők inkább sportembert, vagy showman-t szeretnének alkalmazni. Ez is egy tulajdonságunk lesz tehát idővel, bár a tapasztalat szerint ehhez legalább több évadnak és kitartó tudatos nyilatkozattételnek kell eltelnie, hogy számottevően elmozduljon az egyik irányba. A játék alapvetően meglehetősen kevés időt ad a válaszadásra, még az anyanyelvű szinten angolul beszélőket is megizzasztja olykor, de szerencsére a hetekben bekerült a beállítások közé egy lehetőség, amivel növelhetjük, vagy időkorlát nélkülire is állíthatjuk ezeket. Ez mindenképpen javasolt.
A nyilatkozatoknál tehát érdemes inkább dicsérni a különböző fejlesztési részlegeket (motor, aero, karosszéria, megbízhatóság). Egyrészt ez térül meg a leghamarabb, hiszen akár 20% kedvezményre és 10%-al kevesebb hibalehetőségre is feltornázhatjuk, ami hosszú távon nagyon kifizetődő. A fejlesztések ugyanis súlyos pontokba kerülnek, de szerencsére idén még pontokat is könnyebb szerezni, mint a korábbi játéknál. Elsősorban most is a szabadedzések nyújtják majd a fő bevételt, ahol a különböző tesztprogramok jó vagy kiváló teljesítéséért kapjuk a pontokat, viszont a 2017-estől némileg eltérő módon. Most ugyanis az elsőként teljesített tesztprogram 50/50 pontot ad (50 ha a kisebbik, +50 ha a nagyobbik célt teljesítjük), a következőért már csak 40/40 pontot stb. Míg az utolsóért már nem is kapunk pontot. Ebből következik, hogy ha esetleg van olyan program, amivel rendszeresen nehezen birkózunk meg, akkor azt inkább hagyjuk a végére és először a biztos maximális pontot érő programokra összpontosítsunk. Ezek a programok mellesleg ugyan azok, mint tavaly, viszont kiegészültek az ”ERS management” nevű új programmal, ahol az akkutöltést kell megfelelő szinten tartanunk, miközben az adott köridőn belül kell egy kört menni. Egyáltalán nem nehéz a feladat, mindössze le kell vennünk 1-es fokozatúra már a kör elején az ERS-t, a kör vége felé pedig már feljebb is tehetjük 2-es fokozatba, ha kezd necces lenni a köridő.
A tesztprogramok mellett persze a versenyen és az időmérőn nyújtott eredményeink után is kapunk némi fejlesztési pontot, továbbá vannak a csapat által meghatározott célok, amit 2 versenyenként kapunk, és ha elérjük, ez után is kapunk párszáz pontot, nehézségtől függően. Újdonság, hogy szezon végén előfordulhat, hogy egy szabályváltozásnak köszönhetően néhány fejlesztést elbukunk, de ha elég szorgalmasak vagyunk, akkor amúgy is nagyon gyorsan fejlődik az autó, tehát bizonyos értelemben ez szükséges rossz.

A csapat 4 futamonként felajánlja a szerződésünk felülvizsgálatát. Itt egy egyszerű sávban láthatjuk az ”értékünket”, valamint a szerződésünk értékét és az alku során az legyen a célunk, hogy az értékünkhez minél közelebb, de még kicsivel alatta lévő szerződés értéket állítsunk össze. A szerződésünk értékét olyan dolgok határozzák meg, mint hogy milyen helyezéseket várnak el tőlünk, első vagy második számú pilóta vagyunk, illetve különböző bónuszokra is igényt tarthatunk, mint bónusz fejlesztési pontok a versenyeken, gyorsabb kerékcserék vagy éppen a fejlesztési részlegek egyidejű kapacitását növelhetjük (tehát ne csak egy fejlesztés menjen egy időben pl. az aero részlegen, hanem kettő vagy netán végtelen számú). Persze ha mindent akarunk egyszerre, akkor egyből visszadobják az ajánlatot és már csak két ajánlattételi lehetőségünk maradt, érdemes tehát mérlegelni, hogy mi a fontosabb számunkra. Ugyanitt akár egy másik csapattal is elkezdhetünk egyezkedni, aztán ha velük jobban dűlőre jutunk, akkor már pakolunk is és irány az új csapat.

A karrier mód tehát sokat fejlődött és határozottan a jó irányba. Néha vannak érdekes jelenségek, például a flashback esetenként megidézi a Safety Car-t, vagy bizonyos pályákon jelentősen jobb időket futnak a gépi ellenfelek, mint ahogyan azt megszoktuk tőlük az adott nehézségen, de szinte minden héten érkezik javítás a játékhoz. Jelen cikk pillanatában 24 nappal a megjelenés után az 1.06 az aktuális verzió, de napokon belül várható az 1.07, a megjelenés napján pedig 1.04-es verzióra frissült ~8gb-ot kitevő patch után a lemezes verzió.

Multiplayer

A Multplayer részlegben feltűnt egy új lehetőség, a ”Ranked”, azaz rangsorolt versenyek lehetősége. Ez némileg a GT Sport ”Sport mode”-jára hasonlít leginkább, de attól jóval kezdetlegesebb. Miután megadjuk, hogy milyen versenytávot preferálnánk, a játék megpróbál (igen, megpróbál) egy ennek megfelelő szobába irányítani minket, ahol velünk hasonló versenyzői tudású és sportszerűségi mutatóval rendelkező pilótákkal kell majd megküzdenünk. Amennyiben sikeresek vagyunk, úgy emelkednek az értékeink és emelkedik a színvonal is, ha pedig nem, akkor irány a zúzda. Itt érdemes megjegyezni, hogy a kisebb mértékű pályaelhagyás is sportszerűtlen megmozdulásnak minősül, az okától függetlenül, továbbá az is, ha verseny közben kilépünk. Érdemes tehát felkészülten nekivágni ezeknek a versenyeknek és akkor is megőrizni a hidegvérünket, ha igazságtalanság áldozataivá válunk. Mint ahogyan a valóságban is, úgy itt is ez az egyik olyan tényező, ami megkülönböztet egy profit a többiektől. Igazságtalanságra pedig lehet és kell is számítani, nemcsak azért, mert eleinte nyilván nem a legsportszerűbb pilótákkal kerülünk össze, de ráadásul a játék is hemzseg még az apró hibáktól, amik bekavarhatnak. A teljesség igénye nélkül, például ha valaki belép a lobby-ba menet közben, akkor hajlamos a játék kissé lagolni, illetve vannak olyan pilóták, akikkel szemben a netkapcsolat hiányosságai miatt szinte lehetetlen korrekt előzést végrehajtani, mert ide-oda ugrál az autója a pályán.
Emellett továbbra is rendelkezésre állnak a hagyományos lobby-k, illetve barátainkkal továbbra is csinálhatunk egy online házibajnokságot, gépi ellenfelekkel megtarkítva. Persze itt nem kell beosztanunk a fő alkatrészeket, mint a motor, turbo stb. mint a karrier módban, de ez is nagyon szórakoztató és hosszú távú lehetőség.

ERS

Nézzük az ERS-t! Röviden összefoglalva ez egy akkumulátor az autónkban, amit az MGU-H és az MGU-K tölt a keletkező hő- és mozgási energiával és egészíti ki a motor teljesítményét közel 160 lóerővel. Az ERS deployment állítgatásával (0-tól 5-ig) szabályozhatjuk, hogy mennyire szeretnénk inkább tölteni vagy a meghajtásra szabadítani ezt a plusz energiát. Itt:
0 csak tölt, az autó viszont jelentősen lassul
1-es főleg tölt, de azért hajtja is az autót
2-es beállításon nagyjából tartja a szintet (jó pilótával enyhén tölt), ez a normál üzemmód
3-4 az előzések során alkalmazandó
5-ös szinten pedig szinte csak időmérőn a gyorskörön érdemes használni, mivel egy 100%-ra feltöltött akku is majdnem teljesen lemerül egy kör alatt ebben az üzemmódban.

Az assist-ok között beállíthatjuk az ERS kezelését automatikusra, de kár lenne a lehetőségeinket ezzel korlátozni, hiszen verseny közben, ha előnyös lenne minél hamarabb megelőzni az előttünk levő versenyzőt stratégiai szempontból, akkor az ERS-t 4-es fokozatban használva jelentősen jobbak az esélyeink erre.

A játék tehát alapvetően több ponton változott és fejlődött, amit jó látni. Ezzel szemben viszont az animációk, amik az események előtti bejátszásokban vannak fikarcnyit sem változtak, ugyanazok az animációk várnak minket a verseny előtt a boxban vigyorgó, bólogató pilótákról, a versenyek után az autóból kiszállva és a dobogón ünneplő pilóták is teljes mértékben ugyanazt a mozdulatsort csinálják, mint 2015(!) óta mindig. A grafika talán picit jobb lett, de az elmosódást imitáló részeken (füstfelhő a rajtnál, vagy ha hátulról látjuk az autót, akkor a kiáramló hő) egyszerűen csak odatesz egy elmosódást okozó plecsnit, ami 2018-ban már erősen kifogásolhatóan néz ki. a verseny végén pedig mindig az a nap versenyzője, aki a rajtpozícióján a legtöbbet javított. Ha Hamilton 20. helyről feljön 10.-re, és más nem javított 9 helynél többet (csak mondjuk az egyik Sauber 12.-ről rajtolva 3. lett) akkor is Hamilton a nap versenyzője, holott a valóságban ezt egyértelmű kudarcként élné meg mindenki, a Sauber-es pilóta teljesítménye pedig szenzáció. Szóval ezt nagyon egyszerűen letudták a Codemasters-nél.

Az irányítás szokás szerint kifogástalan, itt nem történt különösebb változás, de nem is volt rá szükség. A Force Feedback továbbra is az egyik legjobb a piacon, de controller-rel is nagyon jól játszható a játék mindenféle állítgatás nélkül is és manapság már ezt is meg kell becsülni.
Akik hiányolják a régi F1-es motorok hangját, azoknak továbbra is rendelkezésre áll számos klasszikus Forma1-es autó egészen a ’70-es évek elejéig visszanyúló, 19 autóból (+2 DLC) álló kínálattal.

Amiről nem esett szó, az a glória megjelenése az autónkon. Ez túl nagy jelentőséggel nem bír a játék összességét tekintve, ott van és kész. A mi biztonságunkra semmilyen hatást nem gyakorol, ellenben belső nézetben meglehetősen zavaró, de a camera options-ben kikapcsolhatjuk a láthatóságát.

Összességében, ha pontozni kellene a játék különböző aspektusait, akkor az alábbi értékeket tudnám hozzárendelni:

Grafika: 8.0/10
Alapból szép (bár van szebb autós játék PS4-en), illetve néhány effekt meglehetősen bénán néz ki. Az esőből is láttunk már szebbet.

Hang: 9.5/10
Néhány apró és ritka hanghibától eltekintve minden a helyén van.

Játszhatóság: 10/10
Ebben a kategóriában ezt ennél jobban nem lehet megvalósítani. Ennyi. Controllerrel, kormánnyal egyaránt kiváló. A könnyítésekkel pedig minden képességű játékos megtalálja a megfelelő beállítást.

Multiplayer: 7.0/10
Jó öltet a rangsorolt versenyek behozatala (és bőven időszerű), de még gyerekcipőben van. Rengeteg a bug továbbra is, de ezek a könnyen orvosolható fajták szerencsére.

Szavatosság: 9.5/10
A karrier és a multiplayer módban egyaránt hosszú-hosszú órákat el lehet tölteni. Itt 20-30 játékóra csak a kezdet.

A végeredmény pedig: 8.8/10

hasznos linkek:

Autóbeállítások
http://f1carsetup.com/index.php?/forum/367-f1-2018-setups/