Élj túl, halj meg máskor!

Az egyik augusztusi PS Plus játék a Dead by Daylight, mely „ingyenességének” köszönhetően annyira felkapott és népszerű lett, hogy az elején még a szerverek sem bírták! Jelen cikkünk, a játék legfőbb tudnivalóit foglalja össze, illetve néhány jó tanács, hogy a kezdetektől sikeres lehess.

Először is lássuk, mit kínál a játék:
A Dead by Daylight zseniálisan épül a Quick Time rendszer köré. Gyorsaság, szerencse, izgalom és persze a halál lehelete. Négy játékos egy random, módszeresen generált környezetbe lépve próbál meg mindent, hogy kijátsszák az ötödik játékost, aki nem más, mint egy aberrált gyilkos.

Ha a gyilkos bőrébe bújsz, a horrorkultusz klasszikusainak ádáz tárházából válogathatsz: mindent megtalálsz a machetével hadonászó mániásoktól kezdve, egészen a másvilági paranormális szörnyekig. Te magad indíthatsz hajszát az áldozataid követésének, kínzásának és lemészárlásának egyedülálló képességeivel.
Túlélőként kilenc elszánt szereplő közül választhatsz, mindegyik saját tulajdonsággal bír, akik mind a többiekkel együttműködve vagy egyedül próbálják meg megjavítani a helyszínen mindenfelé elhelyezett elromlott generátorokat, és visszaállítani a kijutást akadályozó elektronikus kapuk áramellátását. Mindegyik karakter, a túlélők és a gyilkosok is saját fejlődési úton haladnak, így kedvenceiddel fejlesztheted képességeidet, és az általad választott játékstílusnak megfelelően akár betegesen irányíthatod őket…


„Túlélők” VS. Gyilkos:
A gyilkos FPS módban játszik (belső nézet) a túlélőkkel ellentétben, akik TPS (hátul nézetes) játékmódot képviselik, így neki a látótere sokkal szűkebb, tehát a menekülés csakis a gyors reagálásodon és az észjárásodon alapul. Más szemszögből nézve: gyilkosként a túlélők fejébe kell látni, mit tennének…

A legfontosabb, hogy a gyilkos látja a túlélők nyomait, úgynevezett „piros karcolások” jelennek meg a pályán. Ezt úgy tudod eltüntetni/elkerülni túlélőként, hogy ki mész sprintből, vagy lopakodva közlekedsz. Persze, ha futni kell, akkor futni kell, ahogy egy ősi bölcs indián legenda tartja…
A Varjak (avagy madarak) a pályán segítenek a gyilkosnak, amiket okos dolog elkerülni, mivel megijednek tőled és eléggé nagy hangzavarral felröppenek és így a pozíciódra fény derül.
Emellett számos hátrány, avagy veszély fenyegeti a túlélőket, ugyebár ők nem látják a generátorokat, amik szükségesek a meneküléshez (konkrétan 5db-ot kell megjavítani, hogy aztán a főkapukat ki lehessen nyitni a végső megmeneküléshez) ezzel ellentétben a gyilkos látja az elhelyezkedésük piros körvonalát. Ezért szépen tudja őket (akár) körkörösen ellenőrizni és ha éppen befejezetlen generátorra talál, akkor azt szépen lezúzza (nem nullázóik le, csak jelentősen visszaesik a javítás előrehaladása).

Egy jó gyilkos mindenkit szét tud szedni pillanatok alatt, mivel mindegyiknek van egy képessége, amit ha jól használ, akkor jajj’ a többieknek, de vannak hátrányai is pl.: lassabb ütés vagy irányíthatatlan futás előre a képesség használati ideje alatt stb…. ezek legyenek meglepetések, éppen mit csinál ellened az adott gyilkos, de ne feledd, mindegyik ellen máshogyan kell játszani!

Mindenki meghalt? Túl jó a gyilkos? Mindig van kiút! Lopakodás és némi szerencse, ami ilyenkor megmenthet, ha minimum 2 generátor készen van, akkor amennyiben te vagy az utolsó túlélő egy úgynevezett TrapDoor nyílik ki, ami azzal jár, hogy nem kell a maradék 3 generátort megcsinálni, hanem azon instant menekülhetsz… DE! azt meg kell találni… általában jól el van dugva az aktuális térképen. Annyi segítséged van, hogy a közelében egy hangosodó süvítés üti meg füledet, ami ahogy közeledsz még hangosabb lesz (mint a hangos huzat egy barlangban).  Tehát mindig van némi remény!

Na, de még térjünk vissza a halál árnyékába, ne meneküljünk csak úgy el…

Tegyük fel, elkapnak:
Megüt egyszer a gyilkos, akkor vérezni fogsz és nyöszörögni a fájdalomtól, ami hangos ezért jó, ha egy társ segít meggyógyulni, azaz bekötözi a sebeidet (egy egészségügyi csomaggal a kezedben – akár önmagadon is – gyorsabban megteheted, de azt a tárgy használattal kell aktiválni, alapból nem használja. Az egyik túlélőnek az öngyógyítás alapképesség, csomag nélkül). Sérülésed után, ha nem gyógyultál fel vérnyomokat is hagysz egy kis ideig, ami látható, ha megütnek még egyszer, akkor földre kerülsz és irány a kampó… …vagy mégsem? Ha éppen messze van egy ilyen akasztófa vagy „foglalt” akkor a bal analóggal „vergődve” le tudsz róla ugrani a gyilkosról és elmenekülni. Amint leugrassz, akkor a gyilkos egy pillanatra STUN-olódik (megzavarodik) ilyenkor a gyors nyúlcipő a legjobb megoldás, persze a nyomok végett kell a lassítás, amint egy kicsit kijjebb kerültél a látómezőből.

Miután sikeresen elkapott valakit, minden „akasztófa” láthatóvá válik neki pirossal, ami éppen használatban van, azt sárgán látja (oda értelemszerűen nem megy, mivel egy kampó csak egy lelket számlál). Elméletben 3x kerülhetsz kampóra, a harmadik az instant halál.

Első kampónál egy jótanács: ne akarj leugrani, csak lógj! Lehet próbálkozni párszor a leugrással (nagyon kevés sikerrel), de a sebed nagyobb lesz és hamar lemegy az életerőd. Ha elérted életed felét, akkor jön a jó öreg nyomkodd az X-et ezerrel, ha hibázol megesz a „kampószörny”. másképp fogalmazva fel leszel áldozva. Tehát reménykedj, hogy a társak – ha van eszük mindenképpen – leszednek téged, mert mindenki értékes csapattag a túléléshez. Szóval, ha egyszer előjön a „nyomkodd az X-et” akkor biztos halál lesz a következő kampó.

A három legfontosabb tárgy:
Első segély csomag: Gyorsabb gyógyítás, akár önmagadra is használhatod.
Szerszámosláda: Gyorsabb generátorszerelés, kampók leszerelése.
Zseblámpa: Okosan és pontosan használva a gyilkost meg lehet vakitani egy pillanatra (STUN-olódik itt is) aki ledobja az embert magáról, ha éppen cipeli. Ezt nehéz alkalmazni, természetesen a jobb lámpa erősebb és gyorsabban hat, nem azonnali a hatás… 1-2másodpercig kell a szemét világítani a „megvakuláshoz”.


Végezetül néhány jó tanács a maximális játékélményhez:
– Generátorkeresés: Nem fedett helyen, egy magas oszlopon lévő lámpákat vélhetsz felfedezni, így könnyebben láthatsz meg generátort, ezek a lámpák pislákolnak, ha nincsenek készen az alattuk lévő generátorok.
– A hangos szívdobogás (vagy dudorászás) a gyilkos közelséget jelzi, érdemes fedezékbe bújni sprint nélkül. (elfordulhatnak gyilkosok olyan képességgel, hogy ha megállnak, hiába vagy közel, nem hallasz szívdobogást, míg meg nem mozdul)
– Segíts társadon és „talán” ő is megsegít.
– Szűkebb átjárókban elfordulnak mozdítható akadályok, ezt a gyilkos csak széttörni tudja vagy megkerülni, ha jókor döntöd el és ráesik, akkor stun-olódik a gyilkos. A túlélő természetesen át tudja ugrani, de picit lassulsz átugrás közben és elkaphatnak.
– Ha elrontasz egy generátor QuickTime-ot akkor azt a gyilkos látja, érdemes lelépni. Rontott javítás közben visszaesik a generátor javítási fázisa.
– Koponyákat érdemes a pályán megtisztítani, mivel a gyilkos képeségeit rontja, illetve veszi le.
– A gyilkos ütés után egy pillanatra nem lát előre, főleg, ha az ütése betalált, ez egy esély a menekülésre.

Ajánlatos barátokkal játszani, a macska-egér játék használata véget, mivel vannak sajnos „camper gyilkosok” akik nem nagyon hagyják ott a lógó áldozatot, ezzel rombolva a játékélményt. Gyilkosként járőrözz, hidd el, nagyon jó móka kerekedhet belőle és persze sok-sok fejfájást okozol a túlélőknek így!

Akik nem jártassak az angol nyelvben, ajánlatos fordítót használni a „perkek” (képességek) miatt, amiket a karaktered kap, mivel nagyon hasznosak és némelyik nehezen alkalmazható konkrét értelmezés nélkül.

Jó menekülést és vadászatot!