Vitaindítás!

Jelen cikkünk egyáltalán nem titkolt célja, hogy – kulturált – vitára invitáljuk benneteket! Tavaly évvégén Karl Statoff a Take-Two (GTA, Red Dead, stb.) elnöke nyilatkozta azt, hogy 5-20 éven belül eltűnnek a lemezes játékok, és csak digitális formában lehet majd hozzájutni a játékokhoz! Ezzel szemben Blake Jorgensen az EA pénzügyi vezetője úgy nyilatkozott, hogy még sokáig fogjuk pörgetni a lemezeket és nem várható az optikai meghajtók eltűnése a konzolokról! Két nagy ágyú, két ellentétes vélemény!
Mi most megpróbáljuk összeszedni a pro és kontra véleményeket mindkét esetben!

Már csak a korából kifolyólag kezdjük a lemezes játékokkal:

Pro:
– Mivel fizikai formában van, így fokozottabb az érzelmi kötődés; jól mutat a polcon, meg lehet fogni, gyönyörködni a borító adta esztétikában.

– Eladható/elcserélhető.. Bizonyára mindannyian jártunk már úgy, hogy egy játék nem váltotta be a hozzáfűzött reményeinket. Lemezes játékok esetében minimális veszteséggel (vagy akár anélkül) orvosolhatjuk ezt a problémát, hiszen (főleg egy népszerűbb címet) könnyen eladhatunk, elcserélhetünk. A Facebookon pl.: a PS4 játékok eladása-cseréje csoport már több mint 32.000 tagot számlál, így itt jó eséllyel „kiszállhatunk” a rossz vételből.

– Kölcsönadható: Anno a PS2-es korszakban nagyon sok játékot köszönhettem az unokatestvéreimnek, hiszen ők már jóval korábban „beszálltak” a PS világba, így az általuk nem játszott (kijátszott) játékok nálam landoltak. Tizenéves fejjel ez hatalmas ajándék volt nekem, hiszen nem volt megfelelő anyagi fedezetem, hogy rendszeresen vásároljak játékokat. Fizikai formátumban, a mai napig megoldható, hogy közösen vegyetek játékot a barátaitokkal, rokonaitokkal, vagy csak egyszerűen kölcsönadhatjátok, a már megunt, vagy aktuálisan épp nem használtakat.

– Olcsóbban elérhető a használt piacon. Ahogy telik az idő, úgy csökken egyre jobban a játék ára, ha nem is olyan drasztikusan, mint mondjuk a Fifák esetében, de ma már pl.: egy Uncharted4-et, 5-6.000 forintért meg lehet venni. (Ugyanitt Fifa14-et cserélnék egy tábla csokira :D)

– Azoknak, akiknél még nem dübörögnek százasával a megabitek bizony eltarthat egy darabig letölteni egy mai PS4 játékot, ami sokszor 40gb-nál kezdődik, de akár 100gb is lehet. Lemezes formátumnál nem kell fél napra lekötni a sávszélességünket, hiszen már rajta van a játék egy Blu-Ray lemezen, az esetleges frissítések pedig telepítés közben is tölthetőek. Gyakori probléma a játékosoknál a helyhiány és egy lemezes játékot sokkal szívesebben letöröl az ember ideiglenesen, mert később gyorsan pótolható. Emellett olyannak is voltam már tanúja, hogy valaki a program bezárásra helyett véletlenül a törlést választotta, így az aznapi közös játék elmaradt. Bezzeg ha lemezes lett volna…

Kontra:
– A lemez megsérülhet (karcos lesz, összetörik, megrágja a kutya), így használhatatlanságából kifolyólag újra be kell ruházni szeretett játékunkra.

– Eltűnik, ellopják. Önmagáért beszél, gyakorlatilag ez egy kategóriába esik a sérüléssel, ám ha már pro esetében az eladást és a kölcsönadást két részre bontottam, illik ezt is.

– Cserélgetni kell a lemezt. A digitális pártiak mindig ezt hozzák fel első érvnek. Bár nem tart tovább attól, mint újratölteni a poharunkat, sokan szeretik a kényelmét annak, hogy amikor váltani akarunk nem kell felállni, kivenni, tokba visszarakni, másikat kivenni, betenni, ami akár 0.5-1 percet is elvehet az értékes játékidőnkből.

– Árnövelő előállítási és értékesítési költségei vannak. Ez már egy igen érdekes tényező. Hiszen a lemezes játékok előállítása, szállítása, tárolása és értékesítése komoly költségeket jelent. A PlayStation esetében, a Sony minden eladott játék után fizet az értékesítőnek (pl.: Konzolvilág, Media Markt stb.), ez értelemszerűen növeli az árat.

– Helyigényes. Ez egy érdekes felvetés és mindenképp a határesetet súrolja, ám ha az összes játékom lemezen lenne, biztos nem tudnám elpakolni egyetlen bőröndbe. Ráadásul az idő elteltével ez szám folyamatosan nő.

Lássuk akkor, mi a helyzet digitális fronton:

Pro:
– Előtölthetőség. A digitálisan vásárolt játékokat, legtöbb esetben már megjelenés előtt pár nappal elő lehet tölteni, így amikor végre megjelenik a játék, nem kell a telepítésre várni, egyből belevethetjük magunkat. Sőt, néhány esetben, digitálisan hamarabb elérhető, mint lemezesen!

– Örökre a miénk. Azt a digitális tartalmat, amit egyszer megvettünk, többé nem veszíthetjük el. Ha törlik is a PS Storeból, a libraryben mindig elérhető lesz. Ha megsérül, ellopják, lecseréljük szeretet konzulunkat, profilunknak hála megmarad az összes tartalom

– Olcsóbb: Mivel nem rakódik a digitális tartalomra a lemezeseknél felsorolt extra költségek (gyártása, értékesítést stb.) így elméletileg olcsóbban kínálhatják. A gyakorlatban (pont a kereskedő nyomására) ez még nem érzékelhető, hiszen a storeban a lista ár sokszor magasabb, mint lemezes esetében, ám sokkal hamarabb „kerülnek akcióba”, illetve komolyabb kedvezményekkel tudják kínálni (pl.: Star Wars Battlefront 1.500 Ft.)!

Kontra:
– Nem lehet eladni. A lemezes játékoknál a pro érvek között, ecseteltük az eladhatóság, kölcsönadhatóság előnyeit. Digitális tartalmak esetében ez nem járható út (a profil megosztás kicsit más tészta)!

– A mai játékok tárhely igényesek, így – ahogy a lemezes pro érvei között már kifejtettük – letöltésük rendesen leterhelik a sávszélességet, a letöltési idő többszöröse, mint egy lemezes telepítési ideje.

Bár egy kicsit csaltunk a cikkünkkel, hiszen szakmai okokból kifolyólag nem foglalhattunk egyértelmű állást, de ti ne tegyétek! Nagyon kíváncsiak vagyunk a véleményetekre, osszátok meg velünk itt, vagy facebook oldalunkon!